På to pulter side om side sitter to Mariaer. De går siste året på bygdeskolen som ligger 3200 moh oppe i Andesfjellene Til høsten skal alle ned til Alausi der de skal avslutte ungdomsskolen og gå på videregående. For som en av elevene sier: - Jeg vil bli profesjonell og få meg et yrke. Og hva skal han bli? Nei, det vet han ikke ennå, men iallfall vil han ta ei yrkesutdanning.
På den lille kirke-butikken er det innredet en kafé med internett-tilgang. - Elevene trenger det for å gjøre leksene sine, forteller pastoren. For dette er blitt et fellesprosjekt for familiene i bygda: Å gi barna utdanning.
PROSJEKTUNDERVISNING
Rektor Juana Lema er fra ei av nabobygdene. Hun forteller om et nytt fag: Prosjektundervisning. I dette faget lærer både jenter og gutter matlaging, brodering og tegning/maling. – Guttene er minst like ivrige som jentene, forteller Juana. – De har laget reke-retter og brodert fine broderier. Neste år blir det ny utstilling, sier hun stolt. Da håper hun at skolen har skaffet en ovn for å undervise i baking, et lite kjøleskap til oppbevaring av matvarer og et stort arbeidsbord. - Kanskje kan noe av støtten fra Norge gå til dette?, sier hun med et lurt smil.
NYTT LIV
Barna som vokser opp i Andesfjellene i Ecuador lever under enkle kår. Indianerne har lenge vært undertrykte. Dette har påvirket identitet og selvfølelsen. I tillegg opplever mange at foreldrene emigrerer ulovlig til USA etter jobb og ny framtid, og lar barna bli igjen hos slekta. Dette er en av mange grunner til at Normisjon støtter skolen Mushuk Kawsay, som betyr «nytt liv».
KULTUR OG SPRÅK
Mushuk Kawsay støtter en søsterskole i byen Shushilcon. Skolen ligger i et tettsted med hovedsakelig indianerbefolkning. Få av innbyggerne her har tatt videregående utdannelse etter barneskolen eller blitt studenter ved universitetet. Skolen har omlag 90 elever i alderen 3-11 år.
Det er viktig for begge skolene å ta vare på lokal kultur og språk. Gjennom å motivere elevene til å studere videre vil man kunne heve statusen til indianerbefolkningen og tilføre ny kunnskap og inspirasjon til lokalsamfunnet. Dette er vår menighet med på!
HVA GJØR NORMISJON I ECUADOR?
Den søramerikanske republikken er folkerik og mektig på kultur, men blant verdens fattige økonomisk. Normisjon har siden 1968 jobbet for å nå mennesker med evangeliet og det har nå vokst frem en rekke evangeliske kirker. Mye midler er brukt blant annet på utdanning og lederopplæring blant minoriteter. Normisjon arbeider gjennom nasjonale kirker og samarbeidspartnere med menighetsarbeid, lederopplæring og utdanning