2021 kom ideen og staben brukt ei god stund på å kna på ideen - Ønsker vi å være et ressurssenter for frivillighet for menighetene i Trondheim? Hva vil det innebære? Etter noen runder, ble det løftet fram for menighetsrådet juni 2021, som vedtok å sette ned en arbeidsgruppe for å utrede saken.
Randolf Vågen, menigehetsrådsleder, Ingrid Eikl Heggset, daglig leder, Anne Talsnes Flatmo, diakon og Anne Nicoline Segtnan Mentzoni, menighetspedagog ungdom, brukte høsten til å lese seg opp på forskning og fagstoff for å finne ut hva dette kunne innebære. Våren 2022 ble det avholdt to workshop - en med råd, stab og utvalgene, og en som var åpent for alle, som alle frivillige ble invitert i tillegg til råd og stab. Her ble det mange gode samtaler og ideer løftete fram, og bredden i holdninger og ønsker fikk plass. (se hovedbildet)
Mai 22 tok staben turen til Bergen kirkelig fellesråd for å høre om deres erfaringer med nye måter å jobbe med frivillighet på. Veldig inspirerende, hvor arbeidet i Jakob kirke pekte seg særlig ut.
Høsten 22 ble den endelige prosjektbeskrivelsen vedtatt i menighetsrådet og Kirkelig fellesråd i Trondheim. Se link under for å lese prosjektbeskrivelsen.
Byåsen menighet har hatt et godt, stabilt og stort frivillighetsarbeid i over år. I 2022 var det nesten 160 frivillige i sving. Vi tror dette gir et godt grunnlag for å prøve ut nye arbeidsmåter. Frivillighet har vært en grunnleggende bærebjelke i det norske samfunnet og bidrar til mye av velferden vi har i Norge i dag! Med synkende frivillighets tall i hele samfunnet, er det fantastsik å få denne muligheten til å prøve å gjøre en forskjell - både for enkelt menneskene som er frivillige og berøres av frivilligheten, samt for kirke og samfunn.
Vi ser frem til å prøve ute nye arbeidsmetoder, lære og tenke nytt og knytte fellesskap med flere i frivillighetens tegn!
Det kan også nevnes at menigheten har sendt 9 delegater til et forskningsprosjekt om nordisk frivillighet. Forskningen går over to år, det har vært samlnger i Norge og Danmark i 2022. Her lærte vi mye om frivillighet og samskaping, hadde mange gode samtaler og ble kjent med folk fra hele norden. Over 120 stykker deltar i forskningsprosjektet, som er bl.a. finansiert av menighetspleien i Danmark. I 2023 skal de samme reise til Stockholm for avslutningen av forskningsprosjeket.
(presisering - forskningsprosjektet har ikke noe med prosjekt frivillighets ressurssenter å gjøre, men viser at menigheten er i ferd med å ta til seg ny kunnskap allerede)
Her er noen bilder fra Danmarksturen: