Ut for å være til stede for ungdom fredag kveld

Regnet trommer trofast ned. Det er fredag kveld, klokken er rundt 18.00. Ute mørkner det, men i et av kontorvinduene i Tempe kirke lyser det varmt. Kveldens oppsøkende team i regi av «Ung på Sørsia Lerkendal» forberedes. Hvor skal de gå i kveld? Hvilke steder skal de se innom?

Ut for å være til stede for ungdom fredag kveld

Her på Tempe holder U-kirka Trondheim til, som har oppsøkende virksomhet «Ung på Sørsia» som et av sine delprosjekter. Inne på kontoret gjør de seg klare.  «Ung på Sørsia»-jakkene tas på, og ut i regnet bærer det. Klokken er nærmere 19.00. Teamet er spent på om det er noen ungdommer ute når været er slik det er nå.

Noen få ungdommer er litt til og fra butikk og bussholdeplasser. Teamet ser innom det lokale butikksenteret, men i kveld er det ingen ungdommer som har søkt ly for regnet her.  De beveger seg i nærområdet til Tempe kirke, før de går tilbake for å hente bilen. Med den kommer de seg litt videre rundt i området og når enda flere deler av «sørsia» av Trondheim.   

De kjører et stykke, og parkerer. Ute i regnet står noen ungdommer. Teamet sier hei, ungdommene hilser tilbake. De kjenner dem igjen på jakkene. De forteller at de også tidligere har snakket med «Ung på Sørsia». Praten går hyggelig om løst og fast, før teamet vandrer videre med oppfordringen: Ta vare på hverandre. Ungdommene smiler og hilser ha det.  

Inne på en skolegård er stemningen god, herlig med helg. Teamet presenterer seg og sier de er ute og går for å være trygge voksne ute for ungdom. Ha en god kveld videre, ønsker de før de går videre.  

Klokka nærmer seg nå 21.00, og teamet kjører tilbake i retning Tempe. Er ungdommene fortsatt ute i regnet? Kanskje er det behov for noen trygge voksne? Ja, de tar turen innom en gang til, men treffer ingen nå.  Det er tid for å avslutte kvelden. Bilen parkeres ved Tempe kirke. Regnet trommer fortsatt taktfast. Inne på kontoret skrives rapporten fra kvelden. Den deles med både politi og kommune.

Så er fredagskvelden som oppsøkende team ferdig for denne gang. Det kjennes meningsfullt å ha vært trygge voksne ute for ungdom.  

Rigmor Bergh, menighetspedagog i Heimdal menighet og Bjørn-Olav Berg, trosopplæringskoordinator i Byneset og Heimdal menighet har gjort seg klar for fredag kveld. Denne kvelden tok de elektriske sparkesykler i bruk for å komme seg rundt, derav hjelmene.

På bakgrunn av en etterspørsel etter flere tilbud for barn og unge mellom 13 og 18 år i Heimdal sone, startet Kirkelig fellesråd i Trondheim i 2021 prosjektet «Ung på Sørsia». Det ble opprettet et oppsøkende team bestående av ansatte og frivillige fra kirken. Teamet ferdes der ungdommene er på fritiden, med mål om å etablere seg som en trygg og pålitelig faktor i for ungdom i lokalmiljøet

Samarbeid med politi og kommune

Prosjektet er et delprosjekt knyttet til U-kirka i Trondheim. Fra starten av omfattet «Ung på Sørsia» områdene Kolstad, Heimdal, Kattem, Tiller og Klæbu. Høsten 2022 ble det utvidet til også å omfatte Lerkendal sone, herunder Lerkendal, Nardo, Risvollan, Sjetnmarka.

Temaet har jevnlig kontakt med Trondheim kommunes lignende virksomhet i bydelene, som «Team som tåler» og politiets U18-gruppe.

– Vi har et godt samarbeid og med både kommunen og politiet. At vi er flere voksne som jobber sammen om et felles mål, å være synlige og trygge voksne ute blant ungdom, er viktig, sier prosjektleder i U-kirka, Katri Sundvall-Fack. 

Sammen med Bjørn-Olav Berg, trosopplæringskoordinator i Byneset og Leinstrand menighet, leder hun prosjektet «Ung på Sørsia».

Gikk ut for å se om de traff noen 

Bjørn-Olav Berg var en av initiativtakerne til «Ung på Sørsia».  

– Da korona-pandemien startet, hadde ikke ungdommene noe sted å være. Samlingspunktene deres, ungdomsklubber etc. var stengt. Noen var kanskje ensomme som følge av dette, sier Berg.  

Sammen med en annen gikk han ut en kveld for å se om de møtte noen ute.  

–  Da traff vi ungdom som ikke hadde noe å gjøre, som kjedet seg. De hadde behov for å prate, forteller han. 

De gikk ute flere kvelder. Mange gode samtaler oppstod.  

– Ja, ved å gå ute der ungdommene var, fikk vi det, smiler Berg.  

Slå av en prat med voksne 

Disse vandringene ble starten på «Ung på Sørsia» i Heimdals-området. De bestemte seg for å gå ut fredagskveldene, og til området der de regnet med å møte ungdom, for eksempel kjøpesentre og skolegårder.  

– Også på disse kveldene møtte de ungdommer som kjedet seg og gjerne ville slå av en prat med voksne som møtte dem på en positiv måte, forteller han.  

Katri Sundvall-Falck er prosjektleder i U-kirka. Annenhver fredag er hun ute for å være til stede ute for ungdom i Trondheim.

Ungdommene er jo ikke alltid dem som kommer til kirka, peker Berg på.  

– I stedet for å vente på at de skal komme dit, går vi ut og møter dem på deres arena. Vi legger aldri skjul på at vi er fra Den norske kirke. På jakkene våre står det både «Ung på Sørsia» og logoen til Den norske kirke.  Noen kan være nysgjerrig og stille spørsmål om det som har med kirka å gjøre. Vi svarer gjerne på det, men vi forkynner ikke! 

– Hvorfor er det viktig at kirka gjør sånt som dette?  

– Vi ønsker jo å nå ut til alle. Ungdommer har behov for å prate, møte trygge, hyggelige voksne som tar dem på alvor og møter dem for den de er. Det har vi mange gode erfaringer med. Kanskje har de problemer og utfordringer i livet de har behov for å snakke om. Da kan vi være der for dem, peker han på.

– Kanskje er vi blant de få voksne som gir dem positiv oppmerksomhet denne dagen. Det kan bety noe bra i livene deres, legger han til.  

Alltid to og to

Alle de ansatte som er med i temaet «Ung på Sørsia» har erfaring og kompetanse på å snakke med ungdom. 

– Er det verdt å ofre fredagstacoen for dette da?  

– Ja, absolutt! Vi går alltid to og to. Bare det ha å en makker du kan prate med hele kvelden er kjempehyggelig. I tillegg treffer vi andre som er ute og møter ungdommer, smiler han. 

– Dere har behov for flere frivillige som kan tenke seg å være med på dette. Hva vil du si til dem som lurer på om dette er noe for seg? 

 – For det første er vi alltid ute to og to sammen. Som frivillig går du alltid sammen med en ansatt i kirka som er vant til å møte ungdommer. Det er ikke farlig. Hvis noe skulle oppstå, trekker vi oss unna situasjonen. Du får mosjon og det er veldig sosialt og trivelig, lover Bjørn-Olav Berg.  

Ute med øyne og ører

Teamet er ute med «øyne og ører» og prater med dem som ønsker det. Hvor mange ungdommer de møter ute kan være væravhengig. Er det fint vær, kan de møte større ansamlinger ute, i parker, og i skolegårder. Er været dårlig trekker også gjerne ungdommene inn under tak, for eksempel på kjøpesenter. «Ung på Sørsia» oppsøkende virksomhet, søker å være der ungdommen er. Teamet er ute, uansett vær! 

 

«Katri Sundvall-Falck klar for kjøretur med Ung på Sørsia»-bilen.

I forbindelse med oppstart av «Ung på Sørsia» ble det opprettet en ettårig prosjektlederstilling for å kunne etablere seg som en aktør i ungdommenes lokalmiljø. For å opprette relasjoner til skolene og ungdommene var «Ung på Sørsia» ved prosjektleder i starten delaktig i bydelens Frokostkafeer, i regi av «Ung i Trondheim», et samarbeid mellom Trondheim kommune og kirka i Trondheim. På Frokostkafeene får 8. trinns-elever tilbud om gratis frokost en gang i uka.  

– U-kirka i Trondheim var med å ønske seg denne stillingen for å bygge opp «Ung på Sørsia». Med U-kirka ønsker jo Kirkelig fellesråd i Trondheim å jobbe for ungdommens oppvekst-vilkår, og for å snu trenden med dårlig mental helse ved å bidra til at de opplever økt livskvalitet i hverdagen. «Ung på Sørsia» oppsøkende virksomhet er et veldig viktig bidrag til dette. Vi er voksne som er interessert i ungdommenes hverdag og er tilgjengelig for dem, sier Katri Sundvall-Falck. 

Hun har vært med fra starten av for å gå oppsøkende fredagskveldene, og merker at ungdommene kjenner igjen de voksne som går.   

– Jeg har opplevd at ungdommene har ropt Oskar, Oskar (Oskar Andersson, tidligere prosjektleder, red.anm.) da jeg gikk sammen med ham. Det var gøy, smiler Sundvall-Falck.  

Fint å være frivillig

Heidi er en av flere frivillige som deltar i oppsøkende arbeid annenhver fredag. Da hun var til stede på Nidelven menighets årmøte tidligere i år, fikk hun høre ungdomsprest Ranveig Dahle Svanholm fortelle om U-kirka i Trondheim.

– Det inspirerte meg til å bidra i arbeidet de gjør, forteller hun.

Hun er utdannet sosionom, og tenkte at hun også kunne få brukt sin kompetanse i frivillig arbeid for U-kirka.

– Jeg har alltid vært engasjert i barn og unges oppvekstvilkår. Jeg har jo vært ung selv også, og vet at ungdomstiden kan være tøff. Jeg tror heller ikke den er enklere for de som er unge i dag, ikke minst med tanke utbredelsen av sosiale medier. At voksne er til stede og bryr seg, er viktig, peker Heidi på.

I løpet av høsten har hun vært med flere kvelder.

– Da har det vært ganske rolig, men jeg har dannet meg et inntrykk av nærområdet mitt. Ved å gå oppsøkende får vi sett det med et litt annet blikk. Og siden jeg har gått sammen med Katri (Sundvall-Falck, prosjektleder U-kirka, red. anm), som har enda mer innsikt i hva som rører seg i ungdomsmiljøet, har jeg fått vite litt om hva som rører seg i bydelen, også av utfordringer, forteller hun.

Hun anbefaler andre å melde seg som frivillig.

– Det er jo heller ikke hver fredag, og siden vi ikke møtes før 18.00, rekker jeg fredagspizzaen før jeg drar. Timene ute går veldig fort, og vi har det veldig hyggelig når vi er ut og går, smiler Heidi.

«Ung på Sørsia» har behov for flere frivillige som går.  

– Du trenger ingen spesiell kompetanse. Du må være interessert i ungdom og deres liv, og positiv til å møte ungdommer, sier Sundvall-Falck.

 

 

Kontaktinformasjon for Nidelven menighet

Besøks-, leverings- og postadresse:

Nidelven menighet, Nordre Risvolltun 2, 7036 Trondheim 

 

Post kan også sendes til:

Nidelven menighet, Kirkelig fellesråd i Trondheim, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim

Fakturaadresse:
Nidelven menighet, Kirkelig fellesråd i Trondheim, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim

Org.nr. 976998081

Ønsker du å gi en gave til menigheten? Da kan du bruke kontonummer: 4213.20.94726. Merk gjerne med "gave". Tusen takk! 

 

Åpningstider:
Tirsdag-fredag 10-14

Felles sentralbord: Tlf. 994 36 000

E-post: post.nidelven@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"