Ting tar tid heter det, og sånn var det også da man i 1911 begynte planlegging av først og fremst en kirkegård for Son og omegn. To år senere vedtok kommunestyrene i Son, Hølen og Vestby å anlegge en kirkegård i Son. Det var imidlertid vanskelig å bli enig om tomt, men i 1923 tilbød gårdbruker Karl Garder seg å selge en del av eiendommen sin på Strømbråten til dette formålet. Med til historien hører at området tidligere ble brukt som lekeog danseplass under navnet «Nekreshallen» etter en dansesalong i Kristiania. Gravkapellet ble oppført av byggmester Bruu fra Moss og ble innviet 23.oktober 1924.
Vakker fondvegg
I 1954 ble det foretatt en omfattende restaurering av kapellet, og det var da kunstneren Erling Nortvedt (1893-1972) fra Hølen, fikk oppdraget med å utsmykke veggen bak alteret. Det ble et vakkert stykke arbeid i flere blånyanser ispedd noen brune toner. Hvis kapellet er en perle, er dette et smykke! Her er grener og vekster som strekker seg oppover som mot den blå himmelen. Dette kan klart tydes som et bilde på samspillet mellom jord og himmel, og her er mye å hvile øyet på. Øverst i bildet ser vi en medaljong med et lam med glorie, et kors og en kalk, dette er et kjent kristent symbol, «Agnus Dei», latinsk for Guds lam. På veggen over leser vi «Jeg er Oppstandelsen og Livet, sier Herren».
Foto: Ian Burman
Renovering og rause givere
Opp gjennom årene har kapellet nytt godt av rause givere. Først ute var «Son kapellforening» som blant annet ga tilskudd til det første orgelet som kom på plass i 1926. I årene 2005-2006 foregikk en stor rehabilitering og ombygging av kapellet. Da ble det både bygd ny hovedtrapp og en ny rullestolvennlig inngang. Kapellet ble malt innvendig, gulvet ble flislagt, nye panelovner kom på plass og det ble handikaptoalett i driftsbygningen. Nils Mørk og kona ga hele 500 000 kroner til disse renoverings-arbeidene. Samtidig stilte «Strømbråten kapells venner» opp med både dugnadshjelp og pengegaver. Venneforeningens medlemmer malte hele bygget utvendig. Foreningen sørget også for et nytt digitalt Johannus-orgel til galleriet i 2020. Det er ellers et piano i kapellet og det er installert nytt lydanlegg med teleslynge.
Kapellet har i dag 75 sitteplasser og brukes til begravelser og bisettelser, bryllup og gudstjenester. Kapellet er ikke vigslet og kan dermed også brukes til livssynsåpne gravferdsseremonier.
Sakset fra Vestby menighetsblad. Tekst Inger-Torill Kirkeby
Jubileumsmarkering