I Diakoniplan for Den Norske Kirke blir diakoni definert som Kirkens omsorgtjeneste og som «evangeliet i handling». Dette uttrykkes ifølge planen gjennom:
- Nestekjærlighet
- Inkluderende felleskap
- Kamp for rettferdighet
- Vern om skaperverket
Diakoni blir også kalt «Gudstjenesten etter gudstjenesten». Den Norske Kirke har en visjon for sin diakonale tjeneste: «Guds kjærlighet til alle mennesker og alt det skapte virkeliggjort gjennom liv og tjeneste» Diakoni er helt avgjørende for at Den Norske Kirke skal realisere sin visjon:» Mer himmel på jord». Kirken er diakonal i sitt vesen og diakoni en integrert del av Kirkens oppdrag. Uten evangeliet i handling er ikke Kirkens budskap troverdig. Diakonale aktiviteter er mye forskjellig og de fleste av Kirkens aktiviteter har et diakonalt element. Diakoniplanen, både nasjonalt og lokalt, omhandler mer «spissede» diakonale tiltak hvor de 4 punktene over er vesentlige for innholdet. Dette kan være besøkstjeneste, eldretreff, samtaletilbud, sorggrupper, solidaritetsarbeid som fasteaksjon etc, fellesskap rettet mot mennesker med funksjonshemninger, og «grønt arbeid» og mer. Diakoniplanen i Vestby revideres og vil bli lagt ut så snart den er ferdig.
Menighetene i Vestby har et felles diakoniutvalg som følger opp diakoniplanen og vurderer tiltak i menighetene våre. Vestby felles menighetsråd har også vedtatt at menighetene er Inkluderende menighet og jobber for å inkludere alle uavhengig av bakgrunn, funksjonsnivå osv.
I tillegg har vi et grønt utvalg som jobber særskilt for punktet om Vern av Skaperverket og ivareta at menighetene er definert somgrønne menigheter. Dette utvalget har en representant i Diakoniutvalget.
Diakoniutvalget består av:
Jorunn Nordstrand, Såner, Brit Jane Andreassen, Vestby, Elin Lysøe, Hvitsten, Anne Britt Larsen, Garder, representant fra Grønt utvalg, Per Willy Wilhelmsen - sokneprest, Atle Eikeland - prostidiakon