Hjemmebesøk
Er ikke bare for eldre, det er for mennesker. Det er trygt å bli møtt på hjemmebane. Noen er dårlig til bens og noen orker ikke å gå ut. Andre orker ikke å møte noen, men trenger noen å snakke med, det handler om å bli møtt der man er. Ønsket om kontakt kan komme etter en gudstjeneste, i en sørgesamtale, på kirkekaffen eller kanskje på andre tilstelninger i kirken eller man tar kontakt per mail eller telefon.
Det lyttes til mennesker som kanskje ikke har andre å dele sin hverdag med. Det lyttes både til sorger og gleder, det gås turer eller man drar på butikken for å handle. Flere og flere mennesker er ensomme og tror at det skal være slik. Den moderne utviklingen med å bo alene. Men vi trenger hverandre og som Per Fugelli sa, så har vi mennesker mange flokker vi hører til, vi trenger «Verdighet, handlingsrom i eget liv, tilhørighet, mening, trygghet. Disse helsens grunnstoffer kan vi ikke få på apoteket eller i helsekostbutikken. De må vi skape og dele selv, i flokkene våre.».
Et hjemmebesøk kan være så mangt, en sms, en telefonsamtale, et besøk, et smil og en klem eller et håndtrykk. Man kan få en velsignelse, en god samtale, be sammen, bli bedt for eller nattverd. Hva trenger du?
Ta kontakt med din lokale menighet.
Sykehjemsbesøk
Sykehjem og institusjoner, for både unge og eldre mennesker, kan få besøk av både prest og diakon. Noen sykehjem har også egne sykehjemsprester. Et samarbeid mellom institusjonen og kirken er viktig og via andakt eller sykehjemsgudstjeneste kan det oppstå ønske om et eget besøk av prest/diakon fra pasient og pårørende.
«Nå er vi kirke, her» - andakt og sykehjemsgudstjeneste
En liten stund uten mating, medisinutdeling eller andre forstyrrelser. Sang og samvær i andakt eller en forenklet gudstjeneste. Det legges vekt på en verdig ramme med gjenkjennbare elementer (spesielt på sykehjem for pasienter meddemens) og det er frivillig å delta.
Sykehjemsprestene
Gir tilbud om samtaler og sjelesorg til institusjonens beboere og brukere og er, som en fagperson, behjelpelig med at medlemmer av andre tros- og livssynssamfunn får tilbud ut fra sine ønsker. Sykehusprestene har gudstjenester, forretter ved begravelser og kan tilby oppfølging av pårørende. Sykehjemsprestene kan, innenfor sitt fagområde, gi veiledning og undervisning til personalet og tverrfagligarbeid.