Alle er velkomne til konfirmasjonstid i kirken – både du som tror, tviler, er usikker, ikke tror, ikke har tenkt på sånt før eller er nysgjerrig.
Konfirmasjonstiden i hele landet har mye likt innhold, men semesterplanen ser litt ulik ut fra sted til sted.
Kirken legger til rette om du har noen spesielle behov. Les mer om det her.
- Som konfirmant skal du får være deg selv, kjenne deg velkommen og respektert for den du er.
- Som konfirmant skal du få tenke kritisk, stille spørsmål og finne ut av hva du tror på.
- Du får lære om kristen tro på en annen måte enn på skolen. Du får utforske de store spørsmålene som meningen med livet, døden, tro, håp og kjærlighet. Du får høre fortellingene om Gud og Jesus og stille spørsmål om tro og tvil.
- Du får kunnskap om viktige og aktuelle temaer i livet: identitet, klimaet, rettferdighet med mer.
- Som konfirmant ønsker kirken at du får en tid fylt med nye aktiviteter og ulike måter å lære på. Eksempelvis har de aller fleste menighetne en konfirmantleir i tillegg til at samlingene har kveldssamlinger, leker og samtaler. Som konfirmant får du også delta på kirkens nødhjelps innsamlingsaksjon: "Fasteaksjonen". Du får delta på og bidra inn i gudstjenester med mer.
- Konfirmasjonsforberedelsene ender med en festdag – konfirmasjonsgudstjenesten! Mange husker denne dagen for alltid og ser på den som et høydepunkt i ungdomstiden. Les mer om selve gudstjenesten her
Konfirmanttidens varighet
Konfirmanttiden varer i ca. åtte måneder og innholder minium 60 timer med forberedelser.
Påmelding til de fleste menighetene i Oslo, Asker og Bærum åpner fra ca. 1.mai, noen nærmere sommeren eller tidlig høst. Se din menighet sin nettside.
De aller fleste menigheter i Oslo bispedømme starter konfirmanttiden i 9.klasse. de fleste i januar, men noen allerede sen høst. Konfirmasjonsforberedelsene varer frem til sommeren.
De fleste menighetene har konfirmantleir i en langhelg før sommeren eller 5-6 dager i sommerferien. På høsten er det noen forberedelsmøter før selve konfirmasjonsgudstjenesten.
Noen få menigheter i Oslo, Asker og Bærum har tilbud om vårkonfirmasjon. Ellers i landet er det vanlig å ha konfirmasjonsgudstjeneste på våren. Da begynner ofte forberedelsene etter sommerferien det året man fyller 14 år.
Forberedelsene:
Innholdet i forberedelsene består av undervisning, gruppesamlinger, ulike sosiale aktiviteter, deltakelse og involvering i gudstjenester med mer.
I tillegg deltar de fleste på menighetens fasteaksjon i regi av Kirkens nødhjelp i uken før påske.
I løpet av vårsemesteret er det vanlig med kveldsundervisning ofte kombinert med helgesamlinger. I tillegg har flere menigheter en oppstartshelg i januar eller sen høst.
I Oslo, Asker og Bærum er det forskjell på størrelsen på menighetene og på hvor mange ungdommer som ønsker å være med som konfirmant i kirken. Konfirmantkullene i Oslo bispedømme varierer fra 10-220 ungdommer.
I løpet av konfirmanttiden møter som oftest konfirmantene eldre ungdomsledere som er med som miljøskapere og gruppeledere, på leir og kvelds-/helgesamlinger. Konfirmanttiden har stort fokus på å ha et godt og trygt sosialt miljø med rom for å være sammen i fellesskap samtidig som man får opplæring.
Konfirmanttiden handler om å lære om kristendom, tro og mulighet for refleksjon over livets store og små spørsmål. (Se forside over temaer i konfirmanttiden). Dette gjøres også ved at konfirmantene får være deltakere og medvirkende i gudstjenester i løpet av forberedelsene. Konfirmantiden har også med seg et fokus på opplevelser og å erfare tro. Eksempelvis gjøres det ved å få anledning til å be, tenne lys og delta i liturgiske kveldsavslutninger.
Leir
På konfirmantleir får man mulighet til å oppleve et unikt fellesskap. Konfirmantene blir kjent på tvers av skolens grupperinger og får møte eldre ungdomsledere og voksne.
Leir består av undervisning, underholdning, aktiviteter, kveldssamlinger og gudstjeneste.
Konfirmasjonsgudstjenesten:
Selve konfirmasjonsgudstjenesten er etter at konfirmantene har startet i 10.klasse, en lørdag eller søndag i slutten av august eller begynnelsen av september.
Det er vanlig å samles i forkant av konfirmasjonsgudstjenesten for å øve til selve dagen.
Flere menigheter har som en del av dette en "Samtalegudstjeneste" noen uker før, der konfirmantene setter sitt preg på, og er medvirkende i, gudstjenesten som en avslutning på forberedelsene.
Les mer om konfirmasjonsgudstjenesten her.
Etter konfirmasjonstiden:
De fleste menigheter tilbyr konfirmatene å delta på "Lederkurs".
Her får man anledning til å lære mer om kristendom, i tillegg til å lære og øve seg på det å være leder for andre.
Som ungdomsleder i kirken kan man være med konfirmanter i forberedelsene og på leir. I tillegg kan man prøve seg som leder på andre tilbud menigheten har i blant annet trosopplæringen for barn og unge som f.eks. Lys Våken og Tårnagent. Dette kan også gi erfaringer som hjelper deg når du skal søke jobb senere.
Mange menigheter tilbyr også ungdommer å delta i ukentlige tilbud, som for eksempel Ten Sing eller ungdomsklubb.