For mange ungdommer begynner diskusjonen om hvorvidt man skal velge konfirmasjon tidlig.
Noen er sikre på at de vil konfirmeres og andre er usikre på kirkelig konfirmasjon er det riktige for dem.
Opplegget for konfirmasjonstiden varierer fra sted til sted. Les mer om konfirmanttiden der du bor på din kirke sin nettside. Du kan gjerne ta direkte kontakt med kirken der du bor om du har spørsmål.
Derfor velger så mange ungdommer kirkelig konfirmasjon
Midt i pubertet og en krevende ungdomstid trenger man å vite at man er sett og elsket. Både av de man er glad i og av Gud. Det er en av mange grunner til at konfirmasjonstid i Den norske kirke et godt valg for ungdommer som ønsker det.
Her er noen grunner til at rundt 35 000 ungdommer velger kirkelig konfirmasjon hvert eneste år:
- Et ønske om en festdag med familien
- Alle skal selv få velge hva man tror på. Konfirmasjonstid i kirken er et godt sted å bruke tid på å finne ut av nettopp hva man tror på.
- Kirken er et godt sted å være. I konfirmanttiden får ungdommene får være seg selv, kjenne seg velkommen og respektert for den man er. Kirken skal være et fellesskap som er åpent, trygt og tilgjengelig for alle mennesker. Her får man være en del av noe større – også etter konfirmasjonen.
- Undersøkelser viser at mange ungdommer som er døpt fra før er interessert i å lære mer om den troen de er døpt til.
- Å få lære mye nytt og spennende om kristen tro på en annen måte enn på skolen. Man får utforske de store spørsmålene som meningen med livet, døden, tro, håp og kjærlighet. Konfirmantene får høre fortellingene om Gud og Jesus og stille spørsmål om tro og tvil. I undervisningen skal være det være tid og lagt til rette for å tenke kritisk, stille spørsmål og finne ut av hva man tror på.
- I tillegg gir konfirmasjonsundervisningen de unge kunnskap om viktige temaer i livet: som sex og identitet, hva vi kan gjøre for klimaet og hvordan vi kan kjempe for rettferdighet.
Her er noe av det ungdom har fortalt om hvorfor de har valgt kirkelig konfirmasjon.
- Du får lære og erfare hva kristen tro er på en annen måte enn på skolen. Tro er ikke bare noe man lærer, men noe man opplever alene og i felleskap. Dette gir konfirmasjontiden deg en mulighet til.
- Du får oppleve et nytt felleskap med andre konfirmanter og ungdomsledere på samlinger, leir og helgeopplegg.
- Du møter andre konfirmanter, eldre ungdomsledere og voksne som har ulik bakgrunn og forskjellige meninger. Forberedelsestiden gir rom for refleksjon og diskusjon om tro og tvil.
- Konfirmasjonstiden gir også en anlending til å snakke om sant om livet og tørre å drøfte både de små og de store spørsmålene. Ungdomstiden innholder store endringer. Livet bærer med seg opp- og nedturer, sorger og gleder. Dette er viktige tema som konfirmasjontiden gir anlending til å løfte opp.
- Du får en anlending til å være med i et fellesskap der du kan være deg selv. Tro handler om at Gud elsker deg sånn som du er. På selve konfirmasjonsdagen står du i sentrum og blir bekreftet for den du er både av Gud og familie og venner. Det er ikke en bursdag, men en fin anledning for de som er glad i deg til å feire deg og det du betyr for dem.
- I løpet av konfirmasjonstiden får du mulighet til å engasjere deg for andre mennesker i lokalmiljøet og hele verden. Dette gjør du blant annet ved å delta i Fasteaksjonen, hvor du får være med å samle inn penger til rent vann med Kirkens Nødhjelp. Du får også lære mer om hva vi kan gjøre for å ta vare på jorda og klimaet vårt.
- Velger du kirkelig konfirmasjon er det en mulighet til å tenke selv. Du får tid til å reflektere, tenke kritisk og bli kjent med hva du tror på, samt hvilke verdier som er viktig for deg.