Alle mennesker er forskjellig, og trenger ulike tilpasninger. Du har rett til en god konfirmanttid uansett hvilket utgangspunkt du har.
- jeg behov for individuell tilrettelegging? Ta kontakt med kirken der du bor. De vil sørge for at du blir fulgt opp.
- jeg ønsker undervisning på tegnspråk? Døvemenighetene har eget tilbud med undervisning på tegnspråk i tegnspråkmiljø for deg som er døv/hørselshemmet. Les mer her.
- jeg ønsker å delta på samisk opplegg? Ønsker du å delta på samisk konfirmantleir kan du også det, uansett hvor du deltar i konfirmantopplegg ellers. Les mer her.
- jeg bor i utlandet? Bor du i utlandet kan du delta på nettundervisning eller andre aktiviteter. Les mer her.
Ungdom med spesielle behov
Har du behov for tilrettelegging, ta kontakt med den menigheten du tilhører i god tid. Det er viktig at foreldre/foresatte og kommende konfirmant tar kontakt med kirken og ber om en samtale for å planlegge at konfirmanttiden kan bli best mulig.
Det er ulike grader av tilrettelegging, fra helt enkle utfordringer til mer omfattende og langvarig tilrettelegging der ungdommen og foreldre/foresatte sammen med kirken kan finne gode løsninger. Samarbeid med relevante fagmiljø og støtteapparat kan også være nødvendig. Tilrettelegging handler ikke bare om diagnoser og funksjonsnedsettelse. Det kan være utfordringer i livet som må tas hensyn til; lese- og skrivevansker, angst, sjenanse, sykdom i nær familie og så videre. For noen kan dette innebære en avtale om å få ringe hjem når de er på samlinger, eller å få gå hjem før det er slutt, eller slippe å lese høyt i kirken.
De unge trenger trygghet og forutsigbarhet og med noen enkle rutiner og ritualer blir det straks mer oversiktlig. De vil vite hva som skjer, hvem som kommer og hva deres oppgave er.
Det å få være konfirmant sammen med de andre betyr veldig mye, både for den enkelte, for de nærmeste og menigheten. Den hvite kappen er et tydelig symbol som understreker at for Gud er vi alle like, men er det for vanskelig å være konfirmant sammen med andre, er det et likeverdig tilbud å bære den hvite kappen alene eller sammen med noen få.
Dersom du har spesialundervisning på skolen, har du krav på spesiell tilrettelegging av konfirmasjonstiden i sin lokale menighet. Kirken har et ansvar for å følge opp slik at alle som vil får en fullverdig konfirmasjonstid.
Har du spørsmål tilrettelegging av konfirmasjonstid kan du også ta kontakt med rådgiver for inkluderende kirkeliv i Oslo bispedømme Ole Johan Beck på epost.
Konfirmant i døvekirken
Døvekirken er et landsdekkende prosti, tilhørende Oslo bispedømme, som tilbyr tegnspråklig trosopplæring i alle deler av landet.
Døvekirken har konfirmantopplegg med regionale samlinger og en landsdekkende leir.
Snakk også med dem om muligheter for samarbeid med lokal hørende menighet om konfirmasjonstiden.
Du kan lese mer og melde deg opp til konfirmasjon i døvekirken ved å klikke her.
Samisk konfirmant
Samisktalende konfirmanter har rett til opplæring og materiell på sitt eget språk innenfor forvaltningsområdene. Så langt det er mulig vil dette også gjelde samisktalende konfirmanter i resten av landet. Samisk kirkeråd arrangerer konfirmantleir som er åpen for samiske konfirmanter fra hele landet. Les mer om samisk konfirmantleir her.
Konfirmant i utlandet
Alle norske ungdommer som bor i utlandet skal få tilbud om konfirmasjon.
Derfor tilbyr alle sjømannskirkene i utlandet et konfirmantopplegg. Dette gjennomføres som en kobinasjon av nettundervisning, leir og undervisning i nærmeste sjømannskirke.
For de som bor langt unna en sjømannskirke, kan ren nettundervisning være et alternativ.
Unge som er bosatt utenfor Norges grenser kan melde seg som ”nettkonfirmanter” i regi av Sjømannskirken på deres nettsider.
Se mer på kirken.no sine sider også ved å klikke her