-Jeg merker meg at det oftere betales for tjenester som man før regnet som frivillige. Dette er bekvemt, men det gir noen utfordringer med tanke på å rekruttere til frivillighet, sier kapellan i Sagene og Iladalen menighet Ole Andreas Holen.
-Det utfordrer jo også konseptet «frivillig».
Frivillighetsdag
Hoen var en av rundt 40 personer som torsdag denne uken var samlet i Sinsen kirke for fagdag om frivilighet.
Som en del av satsingen på dette området, trommet prosjektgruppa for frivillighetssatsingen sammen et team på tre som drar rundt i prostiene og holder fagdager. Anne Marie Guldahl Jernquist, Margit Bente Steensnæs og Eleanor Brenna gir faglige perspektiver, praksis fra feltet og tips og råd til det viktige frivillighetsarbeidet rundt omkring i menighetene.
Som andre del av dagen jobber stabene sammen om et prosjekt de selv har funnet eller ett de blir tildelt.
Absolutt nyttig
Christine Aarflot er kapellan i Paulus og Sofienberg menighet. Hun satte stor pris på fagdagen.
-Dagen evner å sette ord på mange av mine egne savn og gir meg løsninger inn mot arbeidet med frivillighet. Det er ikke alltid stabene har mulighet til å sette seg ned og dedikere én dag til dette. En slik fagdag hjelper oss til å tenke helhetlig, sier hun.
Ole Andreas Holen er enig.
-Det er absolutt relevant. Handler ikke minst å se at det å jobbe strukturert med frivilligheten, det gir resultater.
Dypdykket i frivillighet har også kastet lys på enkelte dilemmaer.
-Jeg synes det kan være utfordrende å jobbe med dette fra en presterolle. Vi trenger de frivillge for at vi skal få gjort vår jobb. Samtidig er det lett å tenke at «jeg bare gjør det selv». Det kan fort bli en myte som ender opp som sannhet.
Holen peker også på en annen utfordring med tanke på å rekrutterer frivillige.
-Kirken skal være et sted du kan være uten å levere. Samtidig ønsker vi at folk skal engasjere seg i frivillig arbeid hos oss. Dette må balanseres, sier han.