Mandag var det årets siste møte i Oslo bispedømmeråd. På sakskartet stod blant annet rapporten «Å være en sak» LHBT+: holdninger og arbeidsmiljø i kirken. Denne ble ferdigstilt av FAFO og lagt fram for Den norske kirke 30.oktober i år. Rapporten viser at 12,5 prosent har opplevd seg som trakassert/mobbet av brukere og kirkegjengere.
Rapporten viser også at «ansatte med LHBT-identitet rapporterer lavere grad av opplevd trivsel, tilhørighet og medvirkning ved sin arbeidsplass enn det de øvrige ansatte gjør.
I vedtaket fra bispedømmerådet heter det:
«Oslo bispedømmeråd har vedtatt at Oslo bispedømme er et av to pilotbispedømmer for
Kirkerådets satsing på kurset «Kirken skaper trygge rom». Kurset skal holdes prostivis,
og målgruppa er alle ansatte i bispedømmet i begge arbeidsgiverlinjer. Kurset skulle
vært gjennomført i 2020, men er utsatt til våren 2021 og gjennomføres om
smitteverntiltakene tillater det. Oslo bispedømmeråd støtter arbeidet for at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner skal bli anerkjent og ha like rettigheter som resten av befolkningen, både i kirken og i samfunnet forøvrig. Oslo bispedømmeråd vil likebehandle lesbiske, homofile, bifile og transpersoner på linje med andre søkere ved ansettelser. Alle som ønsker å arbeide i bispedømmet, oppfordres til å søke ledige stillinger».
Leder av Oslo bispedømmeråd, Gard Sandaker-Nielsen, sier at kirken nå tar ansvar som arbeidsgiver, og må følge opp alle ansatte på en god måte.
-Dette er et svært viktig arbeid. Kirken i Oslo bispedømme skal være en god og trygg arbeidsplass for alle som jobber og som ønsker å jobbe der. Selv om det er har skjedd store og positive endringer de siste årene, viser rapporten at vi fremdeles har en jobb gjøre.
Han håper både menighetsråd og fellesråd vil sette seg inn i rapporten og vurdere hvordan resultatene bør følges opp. Tillitsvalgte er en viktig ressurs og samtalepartner i dette arbeidet.
Satsinger
Det siste møtet i bispedømmerådet hadde flere strategiske satsinger på sakskartet. Flere av disse fikk bevilgninger, ikke minst det viktige arbeidet med Åpne kirker. Her skal en ressursgruppe se på følgende tiltak i 2021:
-Skape bevissthet rundt ulike aspekter ved åpen kirke som åpent rom.
-Være oppdatert og i dialog rundt det parallelle arbeidet som gjøres i Kirkerådet og KA om åpne kirker
-Arbeide videre med felles markedsføring av åpne kirker
-Arbeide videre med frivillighet knyttet til åpne kirker.
I vedtaket fra rådet heter det: «Oslo bispedømmeråd takker for søknader til åpne kirker og tildeler totalt kr 600 000 i stimuleringsmidler til følgende menigheter og kirker:
Asker kirkelige fellesråd og Gamle Aker kirke får hver 100 000, Paulus/Sofienberg får 90 000,
Trefoldighet får 110 000, Sagene 30 000, Kampen/Vålerenga 45 000, Fagerborg 20 000, Grorud/Rødtvet/Romsås 25 000, Høybråten/Fossum/Stovner 20 000, Mortensrud 10 000, Skøyen 20 000, Bakkehaugen/Majorstuen/Vestre Aker 10 000 og Tanum 20 000 kroner
-Åpne kirker er et satsingsområde for bispedømmet. Vi ønsker at befolkningen i større grad skal bli møtt med åpne kirkedører og et stille kirkerom, også når det ikke er aktivitet i kirken. Mange menigheter har allerede åpne kirker én eller flere ganger i uka, og vi håper nå at enda flere nå vil få et tilbud, sier Sandaker-Nielsen.
Forandringshus
Møtet bevilget også 500.000 i oppstartstøtte til Forandringshuset som skal etableres i Ellingsrud kirke. Slik kan prosjektet realiseres i 2021.
«Oslo bispedømmeråd gir et øremerket tilskudd på kr 500.000 til Ellingsrud og Furuset
menighet til oppstart av Forandringshus KFUK-KFUM i Ellingsrud kirke i tråd med tidligere
fremlagt prosjektplan», heter det i vedtaket.