Den norske kirke har sammen med ulike organisasjoner og trossamfunn, utgitt bok om FNs bærekraftsmål i lys av kristen tro. I Bærekraftsboka kan følgende være aktuelt som bakteppe for undervisningen:
Bærekraftsmål 1 – Utrydde fattigdom
Bærekraftsmål 10 – Mindre ulikhet
For at elevene skal få en opplevelse av forskjellene i verden, og ikke bare bli forelest for, kan en lek være med å sette i gang både tanker, refleksjoner, og ikke minst følelser. I Ressursbanken finner du: urettferdig-fordelings-lek1.doc (live.com)
Leken kan gi en god inngang til samtale i etterkant; først om hvordan elevene opplevde leken, deretter om bærekraftsmålene globalt og lokalt.
Forslag til spørsmål for samtale etter lek/øvelser, gjerne gruppevis:
* Som et av verdens aller rikeste land. Kan vi i egentlig snakke om fattigdom i Norge?
* Hva vil det si å være fattig?
* Er det ulike måter å være fattig og rik på?
* Handler fattigdom og rikdom kun om penger?
Gapet mellom fattig og rik blir stadig større.
*Hvilke aktører globalt og i lokalsamfunnet bidrar til å redusere den økonomiske ulikheten mellom fattig og rik? Et forslag er å be elevene før skoletimen stille spørsmål som du enten selv svarer på, eller innhenter svar på fra ulike representanter for en eller flere organisasjoner. Kanskje kan noen selv være til stede i skoletimen? Fortell ved bruk av ulike verktøy om innsamlingsaksjoner, fadderordninger, mikrofinans, nødhjelp ved katastrofer, lege og helsehjelp, bygging av brønner, samarbeid med humanitære organisasjoner, miljøarbeid og bærekraft, arbeid mot fattigdom, rus og utenforskap m.m.
Temaene knyttet til bærekraftsmålene er utømmelige. Går det an å samarbeide med skolen om en dobbeltime, evt et prosjekt?
Bærekraftsmål 13 – Stoppe klimautfordringene
Bærekraftsmål 14 – Liv under vann
Bærekraftsmål 15 – Liv på land
-I dette århundret er det blitt stadig klarere for oss at menneskers alminnelige liv slik det utfolder seg for de fleste av oss, også har destruktive virkninger på resten av skaperverket. Stikkordene er klimakrisene, tapet av biologisk mangfold, avfall, avskoging, plast i elver og hav på vei inn i næringskjeden og selv i regnet som er påvist i Rocky Mountains. Mens det i tidligere tider var naturen som truet mennesket, er det nå mennesket som truer naturen. Teksten er hentet fra en preken av biskop Atle Sommerfeldt og står i Ressursbanken om Håpets katedral
Ressursen om Håpets katedral egner seg godt som innledning til samtale med fokus på klima og miljø.
Global uke for ungdom - Ressursbanken, Den norske kirke (kirken.no) –
Her finner du et dramastykke som heter «Stopp utnyttelsen» - en t-skjortes reise. Et flott opplegg utviklet gjennom Norges Kristne Råd. Dramainstruktør kan kontaktes for veiledning. Du vil se at det går an å bruke en kortversjon, men du kan også bruke deler av opplegget i en undervisningstime.
Eksempler på frivillige organisasjoner som kan bidra:
Lokalt
Kirken Bymisjon har særlig fokus på oppfølging av rusmisbrukere
Den norske kirke og andre kirkesamfunn tilbyr familiemiddager for en rimelig penge, etter skoletidstilbud med gratis måltid og mange ulike aktiviteter som er fellesskapsbyggende for alle generasjoner.
Globalt og lokalt
NMS bekjemper fattigdom gjennom sosialt arbeid i fattige land. Samler blant annet inn penger gjennom gjenbruksbutikker som også bidrar til å minske ulikhet her i Norge.
Blå Kors, bekjemper rusproblematikk i fattige land og har ulike tilbud for både barn, unge og voksne som enten selv strever med rus- og psykiatriutfordring eller er pårørende.
Kirkens Nødhjelp
Caritas Norge – den katolske kirkes hjelpeorganisasjon. Arbeider i henhold til nærhetsprinsippet, solidaritet, forrang for de fattigste og bærekraftig forvaltning av skaperverket.
Strømmestiftelsen Strømmestiftelsen bekjemper fattigdom gjennom utdanning, jobbskaping og samfunnsbygging i 11 land i Asia og Afrika.
Misjonsalliansen – misjon gjennom sosialt arbeid= diakoni
Frelsesarméen sosialt arbeid for å bekjempe fattigdom
Røde Kors er mer enn tilstedeværelse på påskefjellet! De tilbyr blant annet besøksvenn i fengsel, veivisere på sykehus og har besøkstjeneste.
Redd Barna er en del av den internasjonale organisasjonen Save the Children, som har over 24.000 ansatte i 116 land over hele verden
miljø.
Kompetansemål i KRLE etter 10.trinn:
- identifisere og drøfte aktuelle etiske problemstillinger knyttet til menneskerettigheter, bærekraft og fattigdom
- identifisere og drøfte etiske problemstillinger knyttet til ulike former for kommunikasjon
- utforske andres perspektiv og håndtere uenighet og meningsbrytning
- reflektere over eksistensielle spørsmål knyttet til det å vokse opp og leve i et mangfoldig og globalt samfunn
- utforske og drøfte hvordan kristendom og andre religioner inngår i historiske endringsprosesser globalt og nasjonalt
Demokrati og medborgerskap
Demokrati og medborgerskap i overordnet del
I KRLE-faget handler det tverrfaglige temaet demokrati og medborgerskap om at elevene skal delta i etisk refleksjon og få øvelse i å innta ulike perspektiver. KRLE bidrar til å styrke elevenes evne til å håndtere utfordrende spørsmål og være åpne for andres synspunkter i et mangfoldig samfunn. Gjennom å delta i etisk refleksjon blir elevene i stand til å problematisere makt og utenforskap og til å stille spørsmål ved gjengse normer.
Bærekraftig utvikling
I KRLE handler det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling om at elevene får utforske eksistensielle spørsmål og delta i etisk refleksjon over naturen og menneskets plass i den. Dette innebærer at elevene kan reflektere over hvordan menneske, miljø og samfunn påvirker hverandre, og over hvordan de kan ta ansvarlige valg.
Inspirasjon:
NMS -Gjenbruksbutikk. Dra dit eller få besøk
Den norske kirke - Grønne menigheter, kildesortering i menighetene. Kontakte bispedømmekontoret for innspill! Bispedømmet administrerer grønne menigheter. Se i Ressursbanken: Grønn menighet, For en rettferdig verden, Bærekraftsmål og samarbeid
Miljøvernorganisasjoner: Bellona, Natur og ungdom, WWF verdens naturfond (en av verdens største miljøorganisasjoner), Miljøagentene, Grønn hverdag, Fremtiden i våre hender. Sjekk ut norske miljøvernorganisasjoner. Det er mange!