Av Jan Otto Myrseth, biskop i Tunsberg
Det er lett å bli motløs i en verden med kriger, katastrofer og klimaendringer. Men det finnes helt konkreteløsninger som gir mat, vann og økonomisk trygghet til mennesker som trenger det – og du kan bidra!
Hver eneste dag ser vi bildene og overskriftene som minner oss på en urolig verden. Krigene i Midtøsten preger det daglige nyhetsbildet. Ukraina-krigen har gjort det samme nå i tre år. Langt mindre oppmerksomhet får kriger andre steder i verden. Men de er der, og den største humanitære krisen i verden er faktisk Sudan. Samtidig kommer meldingene om ekstremvær stadig oftere. Hvilke følelser vekker disse inntrykkene i deg? Sinne, fortvilelse? Eller kanskje maktesløshet? Det er lett å kjenne på handlingslammelse i en slik verden. Derfor er det godt å vite at vi faktisk kan gjøre noe her fra Norge. For vi har klare eksempler på hvordan helt konkrete løsninger på bakken mange steder i verden kan redde liv. Ikke bare som nødhjelp der og da, men som langsiktige endringer som hjelper mennesker ut av fattigdom. Vi har sett håp i en dråpe vann – bokstavelig talt.
I disse dager sparkes Kirkens Nødhjelps årlige innsamlingsaksjon i gang: Fasteaksjonen. Den har sitt navn etter fastetiden, som er en del av kirkeåret. Over 40.000 frivillige og konfirmanter skal samle inn penger til organisasjonens livsviktige hjelp. Temaet er nettopp vann – hvordan tilgang til vann både redder liv og endrer liv.
I Zambia har befolkningen gjennom et helt år opplevd den verste tørken på flere tiår. Tørken har rammet store deler av det sørlige Afrika, og millioner av mennesker trues av sult. Men selv om avlingene har kollapset i enorme områder, finnes det unntak. De som har deltatt i Kirkens Nødhjelps opplæring i klimasmart landbruk, har klart å dyrke mat gjennom tørken. De har fått tilgang til vann og begynt å dyrke grønnsaker med såkalt dryppvanning, der vann blir pumpet opp fra grunnen og fraktet i vannslanger ut til plantene. Gjennom små dråper får plantene nok vann. Deltakerne sikrer seg mat, og også inntekter gjennom salg av grønnsaker.
Sammen med lokale krefter og partnere sørger Kirkens Nødhjelp for løsninger som lokalbefolkningen selv er en viktig pådriver for. Ikke bare i Zambia, men i alle land der vi jobber med konsekvensene av klimaendringene. På den måten styrker vi lokalsamfunn så de er bedre rustet, unngår sult og skaper seg inntekter. Kirkens Nødhjelp er også til stede i Sudan, Ukraina, Gaza og flere andre store humanitære kriser. Vann, mat, telt, tepper og hygieneartikler er delt ut til mennesker i nød, blant annet takket være Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. Vann er sentralt i veldig mye av arbeidet. Rent vann redder liv!
Så hvis maktesløsheten tar overhånd, er det verdt å minne oss selv på at hver og en av oss kan bidra herfra – vi kan gjøre en forskjell. Jeg er derfor ekstra stolt over at det er kirkens unge, konfirmantene, som leder an fasteaksjonen som engasjerer 40 000 frivillige. De er våre verdifulle håpsbærere, også for en ny generasjon. Ta vel imot dem når de enten kommer med bøsse eller ber deg sponse morsomme utfordringer under aksjonsdagene 6. – 8. april.
Les mer om fasteaksjonen og se hvordan du kan gi (lenke)!