UNGE SLITER ETTER PANDEMIEN
Tidligere i år fikk vi et bilde av pandemiens effekter gjennom rapporten "Livskvalitet, psykisk helse og rusmiddelbruk under Covid-19-pandemien" (se lenke nederst i artikkelen).
Rapporten gir inntrykk av at mange har klart seg brukbart, men at vi har store utfordringer foran oss.
- Mye tyder på at det er de mest sårbare som har fått de største belastningene, står det i innledningen.
De fleste har satt deler av livet "på vent," og for barn og unge er dette særlig sårbart. De har mistet alt fra muligheten til å ha et sosialt liv, sjansen til å få nye venner, leking i sandkassa, fellesskapet i koret, spenningen ved å gå på fest eller kriblingen som kommer med å dra på konfirmasjonsleir. Vi har kanskje vunnet kampen mot koronapandemien, men mange unge vil nok oppleve at de har tapt kampen om tiden. Kampen om tiden hvor utvikling, modning og etablering av relasjoner er kjernen i livet. Livskvaliteten har gått ned, og den psykiske helsen utfordres.
Astri Olga Tretterud
ÅPNE FELLESSKAP
Men kanskje kan kirken bidra til å hjelpe?
- Vi har alle en psykisk helse, og vi vil møte utfordringer i livet som påvirker vår psykiske helse, sier Astri Olga Tretterud, rådgiver for diakoni og samfunn i Tunsberg bispedømme.
- Som kirke har vi lang erfaring med å skape fellesskap hvor det er rom for å være forskjellig, hvor det er raushet og skaper åpenhet for sårbarhet, akkurat slik rapporten etterspør, sier hun.
NY START MED LAV TERSKEL?
Verdensdagen for psykisk helse gir et realt påskudd til å sette fokus på hvordan mennesker i våre lokalmiljø har det, og kanskje kan det være starten på noe nytt. Og psykisk helse hander om så mye mer enn organiserte samtaler i rom med tent stearinlys og papirlommetørkler.