I Tunsberg bispedømme har vi siden bispedømmet ble opprettet i 1948 hatt to bispekåper; en rød og en hvit. Biskopen bruker kåpa i gudstjenetser, visitaser, vigslinger, ordinasjoner og jubileer.
Den røde biskpekåpa kom i 1951, den hvite i 1973. Med bruk opp til 50 ganger i året, var det etterhvert behov for fornyelse. I 2013 fikk Tunsberg ny bispekåpe, laget med høy kunsterisk kvalitet og utforming.
Her kan du lese mer om bispekåpen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Tunsbergkorset eller bispekorset
Under arkeologiske utgravninger i Storgaten i Tønsberg ble det funnet et sølvkors pyntet med innfelte steiner på hver av korsarmene. Øverst på korset er en ekstra tverrarm. Denne korstypen kalles "biskopskors" (erkebiskopskors har to tverrarmer og pavekorset tre). Korset har et hulrom, sannsynligvis et relikviegjemme.
Originalkorset er tidsfestet til 1000-tallet, det befinner seg i Oldsakssamlingen. Fordi dette er formet som et tradisjonelt biskopskors, er ekstra påkostet, har plass til relikvie – og er funnet sentralt i middelalderbyen Tønsberg, er det mulig at dette kan ha tilhørt en velstående pilegrimsreisende, kanskje en av middelalderens biskoper.
Korset blir brukt i biskopens segl og som biskopens prosesjonskors. Dette er også modell for tjenestekorset biskopen gir til prostene, samt de tilhørende prosesjonskorsene i prostesetene. Det er også synlig på bispekåpen.
Tunsbergkorset finnes nå også i en stilisert versjon, slik at det visuelt bedre kan benyttes i trykte sammenhenger – og som merke på våre egne bispedømmejakker!
Formgivingen er utført av billedkunstner Kristin Lindberg