Gjennom opplevelser, aktiviteter, kunnskap og erfaringer inviteres døpte og interesserte til kirkelig undervisning og læring i sin kirke. Alle menigheter i Tunsberg bispedømme jobber systematisk og kontinuerlig med opplæring i kristen tro. Hver menighet lager sin lokale plan på bakgrunn av en sentral plan vedtatt av Kirkemøtet. Undervisnings- og læringsaktivitetene sees i sammenheng med annet arbeid i menigheten og skal ta utgangspunkt i den lokale kontekst.
Kirkemøtet har vedtatt Plan for kirkelig undervisning og læring (2024) som bygger på Plan for trosopplæring Gud gir - vi deler (2010). Planen skal legge til rette for livslang læring gjennom deltagelse, medvirkning og skapende aktiviteter. Målgruppen er alle døpte og interesserte. Kirkens tilbud og aktiviteter skal bidra til:
• at mennesker som er døpt eller søker dåp får lære om og bli styrket i den kristne tro
• at alle døpte og interesserte får økt kjennskap til og kunnskap om Bibelens tekster, kristen tro i praksis og kirkens kultur og tradisjon
• at barn, unge og voksne blir inspirert til engasjement for kirken og verden
Forståelsen av kunnskap, undervisning og læring har endret seg over tid. Samfunnet og kirken har også utviklet seg. For at mennesker skal kunne leve og vokse i den kristne tro, må kirken som fellesskap legge til rette for at tradisjonene bevares og skapes, og at troen praktiseres. Kirkelig undervisning og læring skal bidra til kristen livstolkning og gi rom for menneskers søken, undring og refleksjon.
Kirkelig undervisning og læring skal være lagt til rette slik at alle kan delta. Dette gjelder uavhengig av kjønn, funksjonsnivå og livssituasjon. Selv om kirken har et særskilt ansvar for opplæring av mennesker som er døpt eller søker dåp, er den også tradisjons- og kulturformidler og kan bidra med kunnskap om kristen tro og praksis i et livssynsåpent og mangfoldig samfunn. Gjennom dette kan mennesker få hjelp til å leve og vokse i den kristne tro. Plan for kirkelig undervisning og læring skal inspirere og motivere menighetsråd, ansatte og frivillige i det videre arbeidet med kirkelig undervisning og læring.
Innholdet i overordnet del konkretiseres i rammeplaner for følgende aldersgrupper: 0- 5 år, 6-12 år, 13-19 år, konfirmasjonstiden, unge voksne og voksne. Rammeplanene gir retning for utforming av lokale planer for forskjellige aldersgrupper.