– Foreldrenes stemme er den aller vakreste i verden for sitt barn. Det er stemmen de hører i magen, og det er stemmen de er vant til. Om du synger bra eller dårlig spiller ingen rolle.
Randi Elisabeth Gullvåg Bangsund er menighetspedagog og har lang erfaring med babysang i kirken.
Hver fredag legger hun frem matter og fargerike pledd, rytmeinstrumenter og sanghefter i kirkerommet. Kirken er en meningsfull ramme for musikkstunden.
Til venstre: Randi Elisabeth Gullvåg Bangsund, hun har jobbet med babysang siden 2019. | Til høyre: Babysang kan også være et behagelig sted å ta en lur.
– Mange foreldre kommer til meg og sier «Men babyen min kan jo ikke synge?». Nei, det vet vi, gjengir hun lattermildt, og legger til at det selvsagt er de voksne som synger.
Babysang er en musikksamling for de aller minste barna, barna er oftest mellom 3 og 12 måneder, men yngre og eldre små kan absolutt være med. Babysang arrangeres i kirker menighetshus veldig mange steder i landet.
Tilknytning, utvikling og fellesskap
– Vi starter gjerne med noen «velkommen»-sanger og navnesanger. Så synger vi sanger om «meg selv», ofte regler om kroppen. Deretter skal vi sanse litt, da er såpebobler veldig populært. Vi synger sanger om dyr, vi synger med bevegelser og vi avslutter med litt babysamba, forklarer Bangsund.
Både foreldre og babyer har stort utbytte av babysang, med tanke på tilknytning, utvikling og fellesskap. Her kan også voksne og barn bli kjent med den kristne musikk- og salmeskatten.
– For det første, tror jeg musikk og rytme i seg selv virker positivt på språkutviklingen til babyene. Den gjentakende rytmen, og det at vi lærer å bevege oss til musikk har en god innvirkning på vår evne til å kommunisere, sier Bangsund.
Fellesskap og nærhet med andre
For mange av de små, er babysang første gang babyen hører og ser andre babyer le eller lage lyd.
– Vi kan av og til glemme at sosial kompetanse også er noe de aller minste øver seg på. Det å tørre å være sammen med andre mennesker, tørre å se og høre hverandre og være borti hverandre, fortsetter hun.
– Mange av sangene vi synger legger opp til at foreldrene tar på babyene sine. De har blikkontakt, de er tett på, og de er selve tryggheten. Det har babyene veldig, veldig godt av. Foreldrene har nærhet til barna sine, noe som er helt eksepsjonelt viktig med tanke på tilknytning, legger Bangsund til.
Tryggere foreldre
På babysang er det ikke om å gjøre å synge vakkert. Det handler heller om å lære noen sanger og regler en kan ta med seg til for eksempel stellebordet. Ikke minst handler det om å tørre å synge for barna sine.
– Bare det å nynne på en favorittlåt i stua så babyen hører, er med på å gjøre musikk til en del av hverdagen, sier Bangsund.
– Vi blir glade av å synge sammen og det er veldig sosialt. Ofte samles deltakerne etterpå for å prate og gjerne også spise litt sammen.
Hun forteller avslutningsvis at hun har et ønske til foreldre med små babyer.
– Alle kan delta på babysang, og alle kan komme som de er, uansett tro eller tilknytning til kirken. Det er klart vi synger noen sanger med kristent innhold, men vi synger mange andre sanger også. Vi er opptatt av at det skal finnes sanger for alle.