Bokashi-entusiasten

Les grønn arbeidsgruppe sitt intervju med Gro Lise Skintveit på Kirkebirkeland. Hun kaller seg en sporadisk kirkegjenger og stiller nå til valg i menighetsrådet. Hun har en frodig hage, og hun gir deg sine miljøvennlige tips her.

Bokashi-entusiasten

Tekst av Mona Boge. 
Artikkelen stod på trykk i forrige menighetsblad.

De som går på tur i området har kanskje sett den vakre hagen hennes, der den ligger like foran den gamle kirkeruinen. Der blomstres det fra april til oktober.

- Hvordan får du hagen din så frodig fin?

- Det er fordi jeg lager verdens beste jord av familiens matavfall ved hjelp av Bokashi. Dette er en rask måte å lage jord på, ca. 6 uker, og det kan gjøres både inne og ute.

- Hvordan oppdaget du Bokashi?

- Det gjorde jeg for noen år siden, da jeg begynte å dyrke mine egne grønnsaker. Siden jeg ønsket god næringsrik jord, begynte jeg å lage min egen kompost av vår families matavfall. Det er utrolig hvor mye mat man kaster, som med enkle grep kan gjøres om til verdens beste jord.

- Hvordan gjøres dette?

- Jeg kjøpte et Bokashi startsett som inneholdt to lufttette beholdere og Bokashi-strø. Så samler man matavfall i den ene beholderen og strør litt Bokashi-strø over. Da blir matavfallet til kompost oppi beholderen. Det tar omtrent to uker før beholderen er full. Så skal den stå i to uker. I mellomtiden fyller man opp beholder nummer to. Etter to uker tar man den fulle beholderen og blander innholdet med jord enten rett i bedene ute, eller i en stor plastkasse om du gjør det inne, med forholdet 50:50. Hell så litt jord på toppen. Noen synes det lukter litt syrlig når de åpner Bokashi-beholderen, men det gir seg med en gang. Når matavfallet er blandet med jord, forsvinner lukten. Nå må det luft til for at det hele skal omdannes til jord.

- Gjør du dette hele året?

- Ja, jeg blander Bokashi med jord i store gjennomsiktige plastkasser som jeg har laget hull i, så det kommer luft til. Så tar jeg lokk på. Etter hvert som kassene blir fylt opp, setter jeg dem ut, men kassene må ha over 15 grader før de blir til ordentlig jord. Da tar det to uker til jorden er ferdig.

- Hva er hemmeligheten bak de store, vakre plantene dine?

- Jeg bruker Bokashi-jord i alle krukker, pallekasser og bed. Når våren kommer blander jeg Bokashi fra beholderen direkte i krukkene med gammel jord. Så tar jeg litt ny jord på toppen. Så sår jeg frø i den nye jorden. Etter hvert som plantene vokser og røttene strekker seg nedover har Bokashien blitt til jord. Dette er vinn-vinn både for lommeboken og miljøet. Og plantene blir store, sterke og sunne. Og det blir nydelig smak på grønnsakene.

- Har du andre tips til de som vil prøve Bokashi?

- Både Facebook og Instagram har egne Bokashi-grupper: @Bokashinorge. Der finnes mange bilder, inspirasjon og informasjon. Hvis noen ønsker det kan de også se på min Instagramkonto: @lisemorshave. Der kan alle som ønsker det også ta direkte kontakt om de vil ha råd eller komme og se.

- Hva er det aller beste med Bokashi?

- Vi i vår familie fikk sjokk da vi så hvor mye mat vi kastet. Vi har blitt mye flinkere til å spise opp maten vår og vi har innført en restematdag i uken. I tillegg smaker selvdyrket mat fantastisk. Og vakre blomster er jo balsam for sjelen. Sammen med sang og musikk!

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"