Protokoll. Røyken menighetsråd

Protokoll fra møte i Røyken menighetsråd

 

Dato: Torsdag 28. januar 2021
Tid:     Kl. 19.00-21.30
Sted:   Nettmøte over Zoom

Til stede: Ida-Marie Aarak, Arne Bertheussen, Harald S. Kjos, Ellen Martha Blaasvær, Stephen Sirris, Sigmund Hole, Åse Rasmussen

Varamedlem: Hans Frivold

Forfall: Christian Bugge.

Tove Sveva daglig leder og referent, rådgiver Heidi Kjølseth

Johan Wallace, kantor, og Halvor Tverdal, medlem i Gudstjeneste- og kulturutvalget, deltok i sak 4/21 og 5/21

Linda L. Marthinsen, Prosjektleder Åpen kirke, deltok i sak 6/21

___________________________________________________________________________

Åpning kl. 19.00: v/Stephen

 

Sak 1/21: Godkjenning av innkalling
Vedtak: Innkalling godkjennes.

Sak 2/21: Godkjenning av protokoll
Spørsmål om vannlekkasjen i Teglen: Det har blitt montert enda en takrenne etter lekkasjer i romjulen. Vaktmester Arve og Asker kommune sin representant i sameiestyret tok ansvar og reagerte raskt. Sameiestyret følger opp saken.

Til Sak 91/20: Foreningen Venner av Røyken kirke vil uavhengig av menighetsrådet jobbe videre med en ny bok om Røyken kirke.


Vedtak: Protokoll godkjennes.

Sak 3/21 Siden sist

  • Nytt fra de ansatte, smittevern og aktiviteter v/ Tove og Heidi

Litt utfordrende å komme i gang på nyåret pga stadig skiftende smittevernregler.
Tre medarbeidere som bor i Oslo. Positivt at første gruppe med konfirmanter har kommet til Teglen, hentet bibler og lagt stein m/navn på alteret. Ellen Martha tar imot små grupper av konfirmanter på åpen kirke. Pga streiken, der både Ellen Martha og Johan ble tatt ut, måtte gudstjenestene i Teglen på julaften avlyses. Heidi K ble også tatt ut i streik.

  • Nytt fra Fellesrådet v/Åge.

Alle innkallinger og protokoller ligger på hjemmesida til kirken i Røyken. Åge oppfordret til å følge med.

  • Nytt fra utvalgene v/ Arne, Ida-Marie og Harald

Diakoniutvalget har hatt møte. Hvordan gjøre Røyken menighet grønnere? Hva kan gjøres som monner? Jobber videre med grønn kontakt og kateket.

Barne- og ungdomsutvalget har ikke hatt møte siden sist, men trosopplæringsutvalget hadde møte 12. januar, hvor forslag til revidert trosopplæringsplan fra Heidi A og Kristina ble gjennomgått.  Planen skal så presenteres for stabene før den kommer til menighetsrådet.

Bygningsutvalget i AKF hadde møte 26. januar. Harald nevnte spesielt avløpsproblematikken rundt Røyken kirke. Spørsmål om status for sakristiet i Røyken kirke. ToveS undersøker og oppdaterer menighetsrådet over e-post.

 

Sak 4/21 Temasamtale kirkemusikk

Menighetsrådet har ansvar for kirkemusikk som ett av menighetens virksomhetsområder. Vi ønsker å bli bedre kjent med hva dette er, hvorfor det er viktig, hvem som utøver slikt arbeid og hvordan det skjer. (Eksempelvis kort om prioriteringer og satsningsområder, ressursbehov og ressursbruk, og om gleder og utfordringer på området, inkludert samspill med frivillige.) Hva er menighetens musikk – og kulturtilbud utenom gudstjenestene? Hva er situasjonen for barnekor?

Vi ber kantor, gjerne i samråd med Gudstjeneste- og kulturutvalget, om å forberede et innlegg på inntil 20 minutter, gjerne med konkrete spørsmål og utfordringer til menighetsrådet. Deretter legger vi opp til en felles samtale i 30 minutter. Menighetsrådsmedlemmene bes stille med gode og nysgjerrige spørsmål.

Momenter fra kantors presentasjon:

Hva er kirkemusikk?

Kirkemusikk er musikk tilknyttet liturgien i den kristne gudstjenesten, kirkerommet og kirkeåret. Siden kirkemusikk er skapt for å brukes i en liturgisk sammenheng, kan den regnes som funksjonell musikk. Prinsipielt bygger den på menighetens aktive deltakelse i liturgien, men kirkemusikk fremføres også i stor grad i konsertsammenheng. Fortellingen om David som spilte harpe for kong Saul, har tjent som et eksempel på musikkens virkninger på kropp og sinn. I første Samuels bok kap. 16 står det: «Når så en ond ånd fra Gud kom over Saul, tok David fram harpen og spilte på den, og Saul fikk lindring. Det ble bedre med ham, og den onde ånden forlot ham.» Videre har de mange oppfordringene til sang og spill i Salmenes bok tjent som begrunnelser for å ta i bruk et bredt spekter av så vel vokal som instrumental musikk i kirkens gudstjeneste. Kirkemusikerens rolle dreier seg først om fremst om musikken i liturgien, altså de kirkelige handlingene. Ettersom musikken er funksjonell og har trøstende virkning, kan kirkemusikeren også ha en diakonal funksjon i kirken.

  • Pr i dag er det Røyken kirkekor som drives på fast basis i Røyken kirke på onsdager. Omtrent 12 faste medlemmer. Synger på høytidsgudstjenestene, askeonsdag, påskenattsmessen, og styrker ellers sangen på flere gudstjenester. En gang i måneden har koret aftensanggudstjeneste. Koret har eget styre og egen økonomi, og støttes av Norges Kirkesangforbund.
  • Videre er kantor engasjert i samarbeidet med MIS, og forsøker å legge konserter til Røyken kirke og Teglen. Fast innslag på Teglen har vært matinékonsert (Konserter med kort varighet og høy kvalitet) på lørdager ca. en gang i måneden. Etter Asker 2020 har MIS ønsket å fokusere mer på sitt område Slemmestad og Nærsnes. Hva nå med matinéene? I samdrift med kafeen er dette et lavterskeltilbud til lokalbefolkning, men vi er avhengig av støtte til honorarene. Håper at MR vil støtte det videre arbeid med matinéene?
  • Barnekor i menighetens regi er det ikke per i dag. Dette er et arbeid som jeg tar på alvor og er avhengig av å samarbeide med noen. Røyken pike- og ungdomskor øver i Teglen på torsdager. TweenSing og TenSing drives i Teglen på onsdager
  • Kantor støtter lokale krefter og bygger kontakter ved å stille opp for f.eks. pike og ungdomskoret, og også USiR, som har arrangert flere konserter til inntekt for gode formål. Sist ble det streamet fra Teglen.
  • Det har også vært samarbeidsprosjekt mellom kirkekoret og Røyken vokalensemble om Faures Requiem i Teglen 2019. Det samme requiem ble fremført i 2020 med Nærsvill singers og sangere fra Uranienborg vokalensemble.

 

Oppsummert:

  1. Hovedfokuset for kantor er gudstjenestelivet sett i lys av kirkeåret.
  2. Støtte og samarbeide med lokalt kulturliv.
  3. Forsøke å bygge publikum for matinéer i Teglen

Takk til Johan!

 

Oppfølging:

  • Sameiestyret må avklare utfordringene rundt momskompensasjon, Johan følger opp.
  • Markedsføring: Samarbeid med Spikkestad vel og bruke menighetsbladet.
  • Fast barnekor ikke en del av trosopplæringen – bare prosjektkor. Det kom forsommeren 2020 lokalt initativ fra Anniken Mjøen Haraldsen og Monika Paasche om samarbeid med Johan om oppstart av barnekor i Røyken. Siden det skjer mye i Teglen, kan dette legges til menighetshuset.
  • Menighetsrådet bevilget våren 2020 penger til matinekonserter
  • Menighetsrådet gav 26.2.20 Gudstjeneste- og kulturutvalget i mandat å utarbeide forslag til Plan for kirkemusikk for Røyken menighet. Fristen var februar 2021, men grunnet korona ble det utsatt. Menighetsrådet ønsker å motta et planutkast innen maimøtet og ber utvalget og kantor følge opp. Både barnekor og utvikling av konsertvirksomhet er naturlig å ta med i planen.

 

 

 

 

Sak 5/21 Gudstjenesteordning for Teglen gudstjeneste kl. 17 (vedlegg: Gudstjenesteordning Teglen17)

Gudstjeneste- og kulturutvalget har utarbeidet et forslag til gudstjenesteordning. Vi anbefaler bruk av serie 2 som gudstjenestemusikk. Menighetsrådsmedlemmene bes på forhånd å høre igjennom denne musikken:
https://kirken.no/nb-NO/om-kirken/kirkemusikk/liturgisk-musikk-og-salmesong/

Vedtak: Menighetsrådet vedtar gudstjenesteordningen som ble fremlagt. Syndsbekjennelse legges til punkt 5. Musikalsk serie 2 brukes.

 

Sak 6/21 Daglig ledelse og bemanning (vedlegg: Daglig ledelse)

Asker kirkelige fellesråd vurderer å endre stillingsstrukturen, noe som berører Røyken sokn. Menighetsrådet er spurt om å gi en uttalelse innen 26.2.21. Menighetsrådet ber Tove om å orientere om saken, samt at hun og Heidi gir innspill på hva ny stillingsstruktur kan innebære for Røyken sokn. Hva vil etter deres syn være innholdet og viktig å prioritere i en styrket stilling som daglig leder? Hvilke tanker har menighetsrådet om dette? Hva skal vi på sikt spille inn til stillingsutlysning i denne prosessen?

Vedtak: Menighetsrådet sender AKF følgende innspill som kom fram i møtet: 

  1. Menighetsrådet vurderer stillingen daglig leder som svært sentral for Røyken menighet og er positiv til at stillingen økes til 50%.
  2. Menighetsrådet er åpen for samarbeid med Åros sokn, gitt at Røyken og Åros sokn allerede har felles stillinger, om samme daglig leder forutsatt at stillingen gis tilsvarende økt stillingsressurs eller kompenseres med avlastning.
  3. Menighetsrådet er åpen for at stillingen som daglig leder i Røyken menighet kombineres med rådgiverstilling i AKF. I en kombinert stilling vil det være viktig at arbeidsoppgavene blir klart definert slik at begge stillingsdelene blir godt ivaretatt. Menighetsrådet ser fram til denne felles prosessen og til å gi innspill til utforming av stillingen som daglig leder.

 

Sak 7/21 Fordeling av offerformål i gudstjenestene 2021 (vedlegg: Takkofferliste) Orientering ved soknepresten

Vedtak: Menighetsrådet vedtar planen for offerformål slik den ble lagt fram i møtet.

 

 

 

 

 

Sak 8/21 Åpen kirke

Asker kirkelige fellesråd har søkt om midler fra Oslo bispedømme til Åpen kirke. Røyken kirke inngår i dette prosjektet. Prosjektleder Linda Marthinsen orienterer. Menighetsrådet bes gi innspill og ideer til prosjektet.

Vedtak: Menighetsrådet foreslår at det opprettes en prosjektgruppe med representanter fra de tre menighetene som har åpen kirke i tråd med tildelingsbrevet og at menighetsrådet forelegges budsjett til kommende møte 11. mars. En felles brosjyre for middelalderkirkene kan vurderes.

 

Avslutning med bønn - Vår Far.

 

 

Røyken, 31. januar 2021

Tove Sveva, daglig leder/referent                              Stephen Sirris, leder Røyken menighetsråd                            

Dele-knapper kan ikke vises uten at du samtykker til bruk av funksjonelle cookies. For å gjøre dette må du trykke på knappen helt nederst i venstre hjørne og marker sjekkboks for funksjonelle cookies og deretter klikke på \"Oppdater samtykke\". Evt. klikk på \"Godta alle cookies\" for å godta alle kategorier av cookies. Deretter må du laste siden på nytt.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"