I Den norske kirke feires påske over hele landet. Med ulike arrangementer samles mennesker til ettertanke, håp og glede.
Historien om hvorfor vi feirer påske
Påsken er et drama på liv og død som utspiller seg fra Palmesøndag til Påskedagen. Bibelens dramatiske påskefortelling om Jesus går fra feiring og festmåltid til nederlag og død. Fortvilelsen etter at Jesus døde på korset, blir snudd til feiring på Påskedagen da Jesus står opp fra de døde.
Sammen forteller de ulike dagene historien om hva som hendte i Jerusalem for ca 2000 år siden, en uke som har fått betydning for hele menneskeheten.
Når begynte man å feire påske?
Påsken er den eldste kristne høytiden. Ikke overraskende er det i Jerusalem på slutten av 300-tallet man først begynte å markere lidelsesveien, der kunne man jo bokstavelig talt gå i Jesu fotspor. Nokså raskt spredte skikken seg deretter over hele kirken, og ble en kraftig impuls til å kunne leve seg inn i lidelseshistorien, eller pasjonsberetningen som det også blir kalt.
Hvorfor feiret Jesus og disiplene påske?
Jesus og disiplene var jøde. Derfor feiret han pesach, jødenes påskefeiring. Ordet påske kommer av det hebraiske pesach, som betyr å gå forbi. Ordet brukes i 2. Mosebok kapittel 12, vers 13, hvor Gud forkynner for Israelsfolket at døden ikke skal ramme de hus som har lammets blod støket på døren.
Jødene feirer derfor befrielsen og utgangen fra slaveriet i Egypt, mens kristne minnes Jesu død og feirer hans oppstandelse. Den kristne kirke tolker Jesu oppstandelse som den nye påsken. Vi går fri, fordi livet vant da Jesus oppsto påskedag.
Hva betyr de ulike dagene i påsken?
Påskefortellingen om Jesus som døde og stod opp fra de døde markeres med en rekke dager i samfunnet vårt:
- Palmesøndag i stille uke: Palmesøndag er feiringen av Jesu inntog i Jerusalem søndagen før korsfestelsen. Den feires siste søndag før 1. påskedag. Les mer om palmesøndag her.
- Skjærtorsdag i stille uke: Jesus tar avskjed med disiplene, ved at han vasker deres føtter og spiser påskelam sammen med dem. I rammen av dette måltidet innstifter Jesus nattverden. Les mer om skjærtorsdag her.
- Langfredag i stille uke: En av de mest dramatiske dagene i kirkeåret. Da markerer kirken at Jesus led, ble korsfestet og døde. Les mer om langfredag her.
- Påskeaften i stille uke: Påskeaften er ingen helligdag, og er dagen før påskedag. Jesus ligger i graven, og tradisjonelt markeres dagen på en stille måte.
- 1. påskedag: Påskedag, ofte kalt første påskedag, feirer vi for å bli minnet om Jesu oppstandelse. Jesus stod opp fra de døde, og det feirer vi hver gudstjeneste i vår kirke. Les mer om 1. påskedag her.
- 2. påskedag: I norske kirkesamfunn feirer man denne dagen til minne om at den oppstandne Jesus viser seg for disiplene. Les mer om 2. påskedag her.