Gudstjeneste "der du er" 2. påskedag

Vi kan heller ikke samles til gudstjeneste i Maridalen kirke på vanlig måte for å feire påske. Derfor inviterer vi nok en gang til gudstjenestefeiring der du er. Under finner du liturgien som du kan delta i der du er. Sokneprest Ketil Rosnes er i Maridalen kirke og deltar derfra kl. 18.15. " han ble usynlig for dem", står det i dagens tekst. Men likevel sammen med dem. Det kan vi tro også når vi feirer gudstjeneste der vi er. Vi er sammen og Gud er sammen med oss. I kirken tennes lys i globen, som får brenne for alle som deltar og alt som nevnes i bønn.  /Bilde av Maridalen kirke tatt av Per Egil Søgaard/

Gudstjeneste "der du er" 2. påskedag

Liturgien vi bruker:

Gudstjeneste Der du er 2. påskedag 2020
I Faderens og Sønnens og Den hellige Ånds navn

SALME: Døden må vike for Gudsrikets krefter!
Døden må vike for Gudsrikets krefter!
Du som var død er vår Herre i dag!
Kristus, du lever og står ved vår side
her hvor vi rammes av jordlivets slag.

Selv om vi føler oss svake i verden,
bærer vi med oss et grunnfestet håp:
Livets oppstandelse påskedagsmorgen,
underet skjedde på ny i vår dåp.

Livet og døden, ja, alt er forvandlet!
Dåps-vannet gjenspeiler regnbuens pakt.
Troen er gitt oss: Guds rike skal seire!
Mørket som binder oss, mister sin makt.

Løftet står fast når vår fremtid er truet:
Ingen skal rive oss ut av Guds hånd!
Engang skal Gud få sin skapning tilbake.
Verden bli frigjort fra fiendens bånd!

Døden må vike for Gudsrikets krefter!
Livet er gjemt i et jord-dekket frø.
Se, i oppstandelsens tegn skal vi leve.
Se i oppstandelsens lys skal vi dø.
/Tekst: Svein Ellingsen/

Kan høres her: https://www.youtube.com/watch?v=wdFOgybMJC4

Prekentekst for 2. påskedag: Evangeliet etter Lukas 24, 13-35
13 Samme dag var to disipler på vei til en landsby som heter Emmaus, seksti stadier fra Jerusalem, 14 og de snakket om alt det som var skjedd. 15 Mens de nå snakket sammen og drøftet dette, kom Jesus selv og slo følge med dem. 16 Men øynene deres ble hindret i å se, så de ikke kjente ham igjen. 17 Han sa da til dem: «Hva er det dere går og snakker så ivrig om?» De stanset og så bedrøvet opp, 18 og den ene, han som het Kleopas, svarte: «Du må være den eneste tilreisende i Jerusalem som ikke vet hva som er hendt der i disse dager.» 19 «Hva da?» spurte han. «Det med Jesus fra Nasaret», svarte de. «Han var en profet, mektig i ord og gjerning for Gud og hele folket. 20 Men våre overprester og rådsherrer utleverte ham og fikk ham dømt til døden og korsfestet ham. 21 Og vi som hadde håpet at det var han som skulle befri Israel! Dessuten: I dag er det alt tredje dagen siden dette hendte. 22 Og nå har også noen kvinner blant oss gjort oss forvirret. De gikk ut til graven tidlig i dag morges, 23 men de fant ikke kroppen hans. De kom tilbake og fortalte at de hadde sett et syn av engler som sa at han lever. 24 Noen av våre gikk da til graven, og de fant det slik som kvinnene hadde sagt, men ham selv så de ikke.»
    25 Da sa han til dem: «Så uforstandige dere er, og så trege til å tro alt det profetene har sagt! 26 Måtte ikke Messias lide dette og så gå inn til sin herlighet?» 27 Og han begynte å utlegge for dem det som står om ham i alle skriftene, helt fra Moses av og hos alle profetene.
    28 De nærmet seg nå den landsbyen de skulle til, og han lot som han ville dra videre. 29 Men de ba ham inntrengende: «Bli hos oss! Det lir mot kveld, og dagen heller.» Da gikk han med inn og ble hos dem. 30 Og mens han satt til bords med dem, tok han brødet, ba takkebønnen, brøt det og ga dem. 31 Da ble øynene deres åpnet, så de kjente ham igjen. Men han ble usynlig for dem. 32 De sa til hverandre: «Brant ikke hjertet i oss da han talte til oss på veien og åpnet skriftene for oss?» 33 Og de brøt opp med en gang og vendte tilbake til Jerusalem. Der fant de alle de elleve og vennene deres samlet, 34 og disse sa: «Herren er virkelig stått opp og har vist seg for Simon.» 35 Så fortalte de to om det som hadde hendt på veien, og hvordan de hadde kjent ham igjen da han brøt brødet.

 

Noen tanker om tiden og teksten:
Plutselig var livet snudd opp ned. Det ble helt endret.
Bibelfortellingen i dag handler om en slik opplevelse. Emmausvandrerne som etter korsfestelsen av Jesus var på vei til byen Emmaus. De snakket sammen og var oppslukt med hverandre om det som nettopp hadde hendt. Da kom Jesus inn fra siden og slo følge med dem. Han som ble korsfestet, men som nå var stått opp fra de døde, gikk sammen med dem. Men de kjente han ikke igjen. Han snakket med dem, var med på å fortolke det som var hendt, men de var så fulle av sorg og bedrøvelse at de ikke forsto at det var han.
De kjente ikke Jesus igjen. Når de kom dit de skulle, ba de mannen inn, fremdeles uvitende om hvem han var. Den fremmede satte seg til bords sammen med dem. ”Og mens han satt til bords med dem, tok han brødet, ba takkebønnen, brøt det og ga dem. Da ble øynene deres åpnet, så de kjente ham igjen." (Luk 24,30). Alt ble endret og de forstod hvem de hadde til bords. Øynene deres ble åpnet. Men i samme sekund ble han usynlig for dem.
I fortellingen om Emmausvandrerne viser Jesus seg på en ny måte. Felles med flere av fortellingene om den oppstandene, er at han ikke er den samme som før korsfestelsen. Jesus er tydelig til stede, men på en annen måte. Han kan gå gjennom stengte dører. Han blir ikke gjenkjent straks. I fortellingen om Emmausvandrerne blir han gjenkjent da han bryter brødet.
«Da ble øynene deres åpnet, så de kjente ham igjen. Men han ble usynlig for dem.»  Selv om vi sitter på ulike steder, etter at livet og hverdagen vår også plutselig ble snudd på hodet, kan vi være sammen. Det kan vi tro, nå i disse uvirkelige dager. Vi er ikke alene, men sammen om å feire livets seier. Som i salmen, kan vi si: «Kristus, du lever og står ved vår side her hvor vi rammes av jordlivets slag.»

Trosbekjennelsen
Jeg tror på Gud Fader, den allmektige
himmelens og jordens skaper.
 
Jeg tror på Jesus Kristus,
Guds enbårne Sønn, vår Herre,
som ble unnfanget ved Den hellige ånd,
født av jomfru Maria,
pint under Pontius Pilatus,
korsfestet, død og begravet,
for ned til dødsriket,
stod opp fra de døde tredje dag,
for opp til himmelen,
sitter ved Guds, den allmektige Faders høyre hånd,
skal derfra komme igjen for å dømme levende og døde.
 
Jeg tror på Den hellige ånd,
en hellig, allmenn kirke,
de helliges samfunn,
syndenes forlatelse,
legemets oppstandelse
og det evige liv.


Egen bønn om en ønsker (sokneprest Ketil Rosnes tenner lys i kirken for alt det som bes om)
Vår Far
Vår Far i himmelen!
La navnet ditt helliges.
La riket ditt komme.
La viljen din skje på jorden slik som i himmelen.
Gi oss i dag vårt daglige brød og tilgi oss vår skyld,
slik også vi tilgir våre skyldnere.
Og la oss ikke komme i fristelse,
men frels oss fra det onde.
For riket er ditt, og makten og æren i evighet.
Amen.


Velsignelsen
Velsign oss, Gud Fader.
Velsign oss, Guds Sønn.
Velsign oss, Gud, Den hellige ånd.

Kontaktinformasjon for Maridalen menighet

Postadresse/kontor:

Kringsjågrenda 1, 0861 Oslo

Tirsdag - Fredag 10-14

Besøksadresse:

Maridalsveien 952, 0890 Oslo

Epost: post.nordberg@oslo.kirken.no Telefonnummer: 23 62 94 90 Konto: 1602.49.01959

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"