Fredsfyrsten
«Deilig er jorden» synger vi ofte i juletiden. Vi synger om fred på jord og fredsfyrste og om den deilige jorden. Alt dette mens krigen raser i Ukraina – og andre steder. Det virker kanskje hyklersk og virkelighetsfjernt å synge dette når vi vet hvordan verden er, men jeg vil hevde at det er nettopp det det ikke er. Det er akkurat da vi skal synge disse sangene og glede oss over fredsfyrsten som ble født.
Teksten til Deilig er jorden ble skrevet av den danske salmedikteren Bernhard Ingemann, og han skrev de idylliske beskrivelsene av jorden i forferdelse og rystelse etter en krig mellom Danmark og Schleswig-Holstein i årene rundt 1850. Sangen er på mange måter en slags protestsalme som forsøker å mane fram det deilige som krigen hadde øydelagt. Når vi i salmen roper ut ordene fra englene på Betlehemsmarkene «Fred over jorden», er det et protestrop mot krig. Jorden kan være deilig, men vi ødelegger den med krig.
Så la oss frimodig feire fredsfyrsten i år. Barnet som ble født og fikk navn som veldig Gud og Fredsfyrste. Han som ble sagt at skulle skape fred uten ende og smi sverd og spyd om til ploger og vingårdskniver. Er det noen gang vi skal minne oss selv på hva som er Guds vilje for oss er det i år. Er det noen gang vi trenger å minne oss selv på at Jesus kom med fred, som en fredsfyrste og «en glede for hele folket» er det i år.
Jesu fødsel innebærer at Gud blir menneske. Han blir en av oss. Julebudskapet er dermed også et uttrykk for at Gud ikke forlater oss mennesker, men er tilstede hos oss, enten vi har det veldig bra, eller om livet er veldig vanskelig.
I år feirer vi jul i protest og vi synger protestsanger og leser juleevangeliet med fredsbudskapet, som en eneste stor protest- og fredsbevegelse.
Når vi feirer jul i år, er vi med på å proklamere den freden som Jesus gir. Vi stiller oss bak fredsfyrsten og synger med bønn og i både sorg og glede:
Fred over jorden
Menneske fryd deg
Oss er en evig frelser født
Med ønske om en velsignet julehøytid!
Olav Øygard
Biskop