Fotsporene
En natt hadde en mann en drøm. Han drømte at han spaserte langs stranden sammen med Herren. Over himmelen kom bilder fra livet hans til syne. For hvert bilde han så, oppdaget han at det var to par fotspor i sanden, det ene var hans egne, og det andre var Herrens.
Da det siste bildet fòr forbi over himmelen, så han tilbake på fotsporene i sanden. Han la merke til at mange ganger i livets løp var det bare ett par fotspor. Da oppdaget han også at det var de gangene da livet hans hadde vært vanskeligst og mest smertefullt.
Dette forsto han ikke, så han spurte Herren: «Herre, du sa engang at da jeg bestemte meg for å følge deg, ville du alltid gå med meg og aldri forlate meg. Men nå ser jeg at da min nød var størst og livet var vanskeligst å leve, da er det bare ett par fotspor. Jeg forstår ikke hvorfor du forlot meg da jeg trengte deg mest?»
Da svarte Herren: «Mitt kjære og dyrebare barn! Jeg elsker deg og ville aldri forlate deg. De gangene i livet ditt da prøvelsene og lidelsene dine var størst, og du bare kan se ett spor i sanden, det var de gangene jeg bar deg i armene mine.»
Ensomhet og utenforskap
Ensomhet og utenforskap er store utfordringer for den psykiske folkehelsa, i 2015 kunne vi høre at Bent Høye fastslo at ensomhet er Norges «usynlige» folkehelseproblem. Og det kan være utfordrende å finne veien ut av ensomheten.
Det er 30 år siden Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet for å fremme bevissthet om psykisk helse verden over. Målet er blant annet å øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse. Verdensdagen ønsker å mobilisere til engasjement og tiltak som kan bidra til å styrke den psykiske folkehelsen. Hvert år er det ett nytt tema og område som fokuset settes på, i år er det ensomhet og utenforskap som skal belyses.
Med hashtag #løftblikket, blir det oppfordret til å skape meningsfulle møteplasser på tvers av generasjoner, kulturer, ulike personligheter, meninger og erfaringer.
Kirken som møteplass
Det er ikke slik at i vår tro på Gud og i bønn vil alle våre problemer forsvinne. Han kan virke fjern og livet kan være tungt, kanskje akkurat nå? Fortellingen om Fotsporene i sanden viser oss at vi kan gi uttrykk for våre følelser som sinne, skuffelse og ensomhet, vi kan sette spørsmål ved Gud. Gud tåler vår sorg, skuffelse og tvil!
Fortellingen viser oss også at vi trenger ikke møte krisen og utfordringen alene, om vi er troende eller ikke, så er vi alltid ivaretatt. Et grunnleggende aspekt i den kristne tro er at mennesket er skapt til fellesskap, og Gud ønsker at vi skal dele med han det vi strever med. Kirken er en møteplass der vi kan samles på nettopp det grunnlaget verdensdagen har tenkt; på tvers av generasjoner, kulturer, ulike personligheter, meninger og erfaringer.
Felleskap og samtale
I Kvæfjord menighet har vi blant annet Formiddagstreff, mandagsklubb, babysang og kirkekaffe for å gi ett tilbud til fellesskap. Her er du velkommen til å delta og bidra som frivillig om du ønsker det! Dersom du ønsker noen å snakke med kan du også ta kontakt med oss for å få en samtale med en prest eller diakon.
Du kan også ta kontakt med Kirkens SOS for samtale eller chatte med en prest online om du heller ønsker det!
Frivillig sentralen i Kvæfjord markerer Verdensdagen for psykisk helse hele uken! Med både kafè, foto utstilling, konsert med Kjell Elvis, lesegruppe og mye mer. Ta en titt her for å se deres tilbud!
Vi trenger hverandre - #løftblikket!