Velkommen til samtale om solidaritet og utenforskap!

Inspirert av 1. mai og alt som denne markeringen står for, arrangerer Nitja og Lillestrøm kirke for andre år på rad en samtale om ulike sider ved begrepet «solidaritet». I et europeisk perspektiv og med krigen i Ukraina som bakteppe, dreide fjorårets samtale seg om nye former for solidaritet. I årets samtale retter vi blikket mot Lillestrøm og lokale forhold.

Velkommen til samtale om solidaritet og utenforskap!

Velkommen til samtale om solidaritet og utenforskap!

I dagens samfunn kan vi se utviklingstrekk som står i motsetning til solidaritet og samhold, der grupper og enkeltmennesker faller utenfor eller opplever en ikke villet alene-tilværelse. Ressursmangel skaper uverdige situasjoner i eldreomsorgen, barn og unge opplever å ikke bli fulgt opp godt nok, og mennesker som faller utenfor de etablerte systemene møtes ikke av et tilpasset tilbud fra det offentlige.

Den negative utviklingen kan bunne i ikke vellykket integrering, mangel på utdannet personell, lite kunnskap og dårlig økonomi. Samtidig finnes løsningene kanskje ikke bare på systemnivå. Kan enkeltmennesket også gjøre noe selv? Hva kan innbyggerne gjøre i en by i rask endring og med stor tilflytning?

Med dette som bakteppe vil vi i kveldens solidaritetssamtale belyse ulike aspekter ved hva som kan gi oss et mer inkluderende og rausere samfunn.

Samtalen er gratis og gjennomføres i Kafé Nitja.

 

Deltakere:

  • Hilde Østby, idéhistoriker og forfatter
  • Runa Fiske, politiker (AP)
  • Glenn Jordheim Sørensen, stifter av Morgenstellet – veien tilbake til livet
  • Hallvard Mosdøl, sokneprest i Lillestrøm kirke
  • Samtalen modereres av Steinar Sivertsen

Hilde Østby (f. 1975) er utdannet idéhistoriker, og har i en årrekke jobbet som journalist, kritiker, skribent og forfatter. Hun utga høsten 2022 sin sjette bok, Kart over ensomheten, og har tidligere skrevet boka Kreativitet. Hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verden og Å dykke etter sjøhester. Sistnevnte ble skrevet sammen med søsteren Ylva Østby, nevropsykolog ved UiO, og er gitt ut på 21 språk, deriblant engelsk, tysk, fransk, mandarin og russisk. Romanen Leksikon om lengsel ble i 2013 kåret til én av årets beste av Dagbladet og VG, mens den engelske oversettelsen Adventures in Memory ble i 2018 kåret til en av årets beste bøker av The Sunday Times.

Om boken Kart over ensomheten av Hilde Østby: Ensomhet er et samfunnsproblem som brer om seg. Forskere snakker om en ensomhetspandemi. Men hva er ensomhet, egentlig, og stemmer det at vi er mer ensomme enn før? Idet verden stengte ned i 2020, satte forfatter Hilde Østby seg ned for å skrive en bok om ensomhet. Arbeidet skulle ta henne i overraskende retninger, men én ting visste hun: Ensomhet er farligere enn å røyke 15 sigaretter om dagen, det er det verste stresset du kan utsette kroppen for, og det øker sjansen din for tidlig død med 26 prosent. Det er med andre ord ikke et abstrakt begrep eller en vag følelse, det er ren smerte. Men finnes det bare én ensomhet, eller mange? Kart over ensomheten er en bok som undersøker menneskelig kommunikasjons minstedeler: Den går gjennom forskning på blikk, latter, forståelse, utstøtelse versus fellesskap, tillit, berøring. Ensomhet, viser det seg, er kroppens sult etter andre mennesker, hjernens behov for andres bekreftelse, som noe livsviktig, som noe helt livsnødvendig. Ensomheten er med andre ord noe vi må bekjempe i felleskap, til fellesskapets beste.

Runa Fiske (f. 1997) er gruppeleder og varaordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Lillestrøm. Hun er tidligere leder i AUF i Akershus og i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, der hun har tatt en bachelor i utviklingsstudier. Fiske arbeider til daglig i LO Oslo og Akershus med unge arbeidstakere, lærlinger og studenter. I sitt politiske virke brenner Fiske for at alle skal ha mulighet til å skape seg et godt liv, med tilgang på bolig, jobb og aktiviteter.

Glenn Jordheim Sørensen (f. 1965) er initiativtaker til og primus motor i Morgenstellet – veien tilbake til livet, et lavterskeltilbud for rusmisbrukere og andre som på en eller annen måte har falt utenfor samfunnet. Gjennom trening og andre aktiviteter hjelpes deltagerne til en bedre og rusfri hverdag. I 2016 ble Jordheim Sørensen tildelt Rotary’s Paul Harris Fellow-prisen, en pris som tildeles enkeltpersoner som har utvist stort samfunnsgagnlig engasjement.

Hallvard Olavson Mosdøl (f 1972) er sokneprest i Lillestrøm kirke med et brennende engasjement for byen og alle dens innbyggere. Mosdøl er også entusiastisk opptatt av samarbeid på tvers i lokalmiljøet, uavhengig av ståsted.

Steinar Sivertsen (f. 1945) er utdannet siviløkonom og filolog. I sitt yrkesliv jobbet han som næringslivsleder avbrutt av et opphold ved FN i Genève. I 1996 stiftet Sivertsen Plan Norge, og fadderorganisasjonen er en del av den internasjonale utviklingsorganisasjonen Plan International som Sivertsen også har vært styreleder for. I de senere år har Sivertsen vært aktiv i frivillighetsarbeid med særlig fokus på integrering av flyktninger. I den forbindelse etablerte han et mentorprogram som har fått stor tilslutning i mange av landets Rotaryklubber.

 

Torsdag
27.04.2023
18:00–19:00

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"