Når en gravferd skal gjennomføres, er det mye som skal bli bestemt og planlagt fort. På denne siden får du hjelp til å starte prosessen.
En kirkelig begravelse er et personlig og verdig farvel til den som er død. Her er noen første steg på veien for når du skal planlegge en begravelse.
Husk at du alltid kan ta kontakt med kirken om du har spørsmål, eller om du trenger hjelp til å sortere tanker. Kirken og kirkens ansatte har lang erfaring med å være en støtte for deg som er i sorg og til å skape en verdig markering av livet som er slutt.
Her er noen aktuelle ting å ta stilling til i planleggingen av gravferdsseremonien. Se også brosjyre om kirkelig gravferd nederst:
Avklar hvem som skal være ansvarlig for begravelsen
Når noen er bekreftet død er det flere ting som skal bestemmes i løpet av kort tid. Det skal blant annet velges gravferdsform, seremonisted og type kiste. En person skal være ansvarlig for gravferden. Dette er vanligvis en av de pårørende, og er dere flere som stod den avdøde nær, må dere bli enige om en av dere som blir ansvarlig. Har du behov for hjelp kan kirkens ansatte være til støtte.
Den som får det juridiske ansvaret for gravferden har både rettigheter og plikter, som er beskrevet i gravplassloven.
Avtal tid og sted for gravferden
Gravferden skal ha funnet sted innen 10 virkedager etter dødsdagen. I Trysil er det gravferd på faste ukedager og klokkeslett. Det er kirkevergen som avgjør dag og tidspunkt for gravferdsseremoni i kirkene, samt for gravlegging på kirkegårdene. Ta kontakt med kirkekontoret for å avtale tid og sted for gravferdsseremonien, eller om du har spørsmål om dette.
Tidspunkt for gravferd i kirkene i Trysil er: tirsdag og torsdag klokken 11:00, eventuelt kl 13:00.
Kirkekontoret vil også sette opp prest, kirketjener, organist og kirkegårdsarbeidere som sørger for at alt blir som det skal i kirkerommet og på kirkegården.
Dersom familien har et gravsted dere ønsker å bruke, kan dere melde fra om dette til kirkekontoret.
Finn ut hva du vil gjøre selv og hva du vil sette bort - mulighetene er mange
Er du ansvarlig for en begravelse, kan du velge å bruke tjenester fra et begravelsesbyrå. Byråene har lang erfaring med å tilrettelegge for det praktiske rundt en gravferd, og de kan hjelpe til med skjemaer overfor myndighetene.
De fleste familier kontakter et begravelsesbyrå for å få hjelp til praktiske detaljer i forbindelse med begravelsen. De kan f.eks hjelpe til med stell av den døde, transport til kirken, koordinering med kirkekontoret, og mye mer.
Dere bestemmer hva dere har behov for hjelp til. Kirken i Trysil har etablerte og gode rutiner for samarbeid med begravelsesbyråer i vårt område.
Samtidig er det er mye du som pårørende kan gjøre selv. Mange beskriver også det å gjøre praktiske ting selv som en anledning til å bearbeide sorgen. Kanskje kan du også be dine eller avdødes venner og familie om å bidra med praktiske forberedelser. Du bestemmer.
Pårørende er velkommen til å ta direkte kontakt med presten eller kirkekontoret. Kontaktinformasjon til alle kirkens ansatte står på våre hjemmesider.
Sende melding om gravferd
Gravferd meldes til Trysil kirkekontor enten ved å ringe tlf 477 75 995 eller ved å sende en epost til post@trysil.kirken.no. Dersom dere bruker begravelsesbyrå er det vanlig at de sender meldingen.
Skriftlig begjæring om gravferd (en formell erklæring om avdøde, kontaktperson og ønsker for gravferden) sendes Trysil kirkekontor på epost så snart den er signert av den som er ansvarlig for gravferden (vanligvis en av de pårørende). Du finner lenke til skjema nederst på siden.
Bestemme seremoni og gravleggingsform
Dere må ta stilling til hva slags gravferdsseremoni og gravlegging dere vil ha. De aller fleste velger en seremoni med prest i en av kirkene i Trysil.
Begrepet begravelse bruker vi om en seremoni med en påfølgende kistegravlegging, der kista senkes ned i jorda.
Begrepet bisettelse brukes om en seremoni der kista etterpå kjøres til et krematorium. Urna med asken etter den avdøde settes deretter ned i et gravsted på en av kirkegårdene.
Snakk med kirken om det praktiske og om sorgen: Sorgsamtalen
Når kirken får beskjed om dødsfallet, vil den presten som skal ha gravferden ta kontakt med deg som er ansvarlig for gravferden. Presten vil da invitere til en samtale med deg som er pårørende, og om du ønsker kan du invitere med flere til denne samtalen.
Samtalen blir ofte kalt en sorgsamtale, der dere kan snakke om den avdøde, om livet som har vært, og om sorgen. Dere vil også begynne planleggingen av selve seremonien.
Du kan også kontakte kirken for samtale, selv om du ikke er den ansvarlige for begravelsen. Dette kan være om du har spørsmål eller om du har behov for en samtale om det du tenker på.
Avgjøre salmer og musikk
Organistene vil være behjelpelige med det som har med musikk å gjøre, kan gi råd om musikk og hvordan den kan fremføres slik at stemningen de etterlatte ønsker preger gravferden.
De kan i enkelte tilfeller lage arrangementer til dine kjæreste salmer eller sanger, og spille dem som preludium eller postludium.
Er det ønske om at organisten skal akkompagnere en solist, krever dette at organisten øver sammen med solisten, og dette må dere i tilfelle betale ekstra for.
Ta sorgprosessen på alvor
At noen dør kan sette i gang ulike reaksjoner og behov i oss. Sorg rommer et bredt spekter av følelser, og det finnes ikke en fasit på hvilke følelser som er feil eller riktige. Det er du selv som erfarer og definerer din sorg. Det er rom for deg og sorgen din i kirken, uansett.
Er dere flere som står sammen rundt dødsfallet, er det fint forsøke at alle skal få lov til å ha sin sorg. Les mer om hvordan du kan ta vare på de rundt deg i artikkelen Førstehjelp ved sorg.
Sorgen rammer både liten og stor, og den kommer noen ganger brått og andre ganger ventet. Barn og unge trenger på samme måte som voksne omsorg og forståelse når de mister noen som de er glad i. Barn og unge reagerer forskjellig på at noen dør, og kan i mange tilfeller vise følelser med handlinger mer enn med ord. Les mer om hvordan du kan ta vare på barn og unge i sorg.