- Alt for lenge har båsene konservativ versus liberal fått styre oss og sette dagsorden. Nå er det på tide med noe nytt som tar helheten i det kristne budskap på alvor. La oss heller snakke om og søke å være radikale kristne. Ikke i partipolitisk betydning, men i bokstavelig betydning tilbake til røttene, sier Knut Hallen. Han sitter i styringsgruppa til Rettferdskonferansen.
Felles sak, ulik avsender
Med Rettferdskonferansen 2018 i dagene 8.-10. november ønsker hele bredden av kirker og kristne organisasjoner å sette følgende fokus: Sammenhengen mellom vår kristne tro og kampen for rettferd, eller rett ferd!
SMM-organisasjonen Misjonsalliansen har tatt initiativ til konferansen, inspirert av sine partnere internasjonalt hvor man har etablert konseptet «The justice conference». Tanken med den norske utgaven som lanseres i år er at Kirken står i spissen i denne kampen. Det er flere grunner til det:
- Rettferd er en helt sentral del av Guds vesen og vår tro
- Enhver kirke og alle døpte/kristne har et kall til å søke og kjempe for rettferd
- Urett er et globalt problem hvor vi selv både er en del av problemet og av løsningen
- Kirken er verdens største grasrotbevegelse med et unikt potensiale til å skape mer rettferd på bakken både lokalt og globalt
Rettferdskonferansen 2018 har tre undertema:
- Økonomisk ulikhet - i en verden med økende ulikhet også i Norge
- Klimarettferdighet - hva er rett forvaltning i praksis i dagens situasjon?
- Moderne slaveri - det er flere slaver nå enn i slavetiden
Potensialet i flere millioner medlemmer
- Vi ønsker at dette skal være et sted for å få mer kunnskap, se flere sammenhenger og få konkrete verktøy for selv å gjøre en forskjell i samfunnet og verden. Gjennom din menighet, organisasjon eller sammenheng representerer du et stort potensiale for forandring, fortsetter Hallen.
- Samtidig ønsker vi med denne store bredden av kirkelige aktører å påvirke beslutningstakere til mer rettferd. Sammen representerer vi en betydelig kraft og vi ønsker å utfordre både oss selv og våre politikere.
I tillegg til hovedkonferansen 9. november på Sentralen ved Stortinget blir det fagdag med samme tema på VID 8. november og aksjonsdag i Oslo sentrum lørdag 10.november.
Konferansen er også opptakten til den årlige tverrkirkelige «Global uke mot moderne slaveri» som pågår 11.-18. november.