I november ble en rapport om Den norske kirkes verdiskaping på kulturfeltet presentert.
Det er første gang det gjøres en slik samfunnsøkonomisk analyse, og rapporten viser at Den norske kirkes arbeid innen kultur og kulturarv bidrar med årlig verdiskaping på 4,3 milliarder kroner.
Rapporten er laget av konsulentselskapet Rambøll, og i rapporten peker de på kirkens innsats knyttet til språk og litteratur. Den norske kirkes bidrag til norsk litteratur i form av vederlagsinntekter beregnes til 10 millioner kroner årlig, men både produksjon og konsumering gir grunn til å tro at tallet er høyere.
Språkmangfold
Den norske kirke bidrar også med å ivareta språklig mangfold og kulturarv. Det gjør den blant annet gjennom bruk av nynorsk, samiske språk og kvensk i tekstproduksjon, liturgi, gudstjenester og andre kirkelige og/eller kulturelle aktiviteter. I tillegg kommer Døvekirkens arbeid med tegnspråk.
Dette er bidrag som rapporten har vurdert kvalitativt, men ikke prissatt.
– Språk er en viktig identitetsmarkør, og Den norske kirke både benytter og utvikler minoritetsspråk. Det er en viktig oppgave, sier Harald Hegstad som er leder i Kirkerådet.
Kirken viktig for samisk kultur og kulturarv
Kirkens initiativ for å fremme og ivareta samisk kultur og kulturarv er presentert i Rambølls analyser.
Det er ikke tilstrekkelig datagrunnlag til å vurdere dette økonomisk, og derfor er det gjort en kvalitativ vurdering av dette. På en skala fra 1 til 9, der 9 er det mest positive, blir kirkens arbeid med samisk kultur og kulturarv vurdert til 7.