Heivoll ble for alvor kjent med romanen Før jeg brenner ned. Han fikk Brageprisen for romanen i 2010.
Estragons historier – Rottefangeren fra Sorø er den første boka i serien han nå jobber med. Og forfatteren forteller gjerne om det snurrige universet han har skapt seg.
- Det hele løsnet liksom litt da jeg fant ut at jeg kunne ha ei rotte som hovedperson, eller kanskje hoveddyr, og forteller. Rotta har fått navnet Estragon, og han er sjarmerende, han kan lese og skrive, og han bor i ei likkiste under jorda. Sammen med rotta Siful, som for øvrig er organist, lever de av penger, bokstavelig talt. De spiser dem, og er som mest fornøyd når de fråtser i penger.
Se samtalen mellom Stein Reinertsen og Gaute Heivoll
Trist komikk
Og det er nettopp fråtseri som er dødssynden i denne første boka. Heivoll forteller at noen mener det er minst to dødssynder til som kommer fram i Rottefangeren fra Sorø, men planen er å gi ut flere bøker om samme Estragon, der de øvrige dødssyndene hovmod, grådighet, begjær, misunnelse, vrede og latskap tematiseres.
Biskop Stein Reinertsen berømmer forfatteren for å ha gått løs på et dristig prosjekt, i ei tid der det er sjenanse for å snakke om synd, og mange mener det er utgått på dato.
- Jeg må følge mine fascinasjoner, og dette håper jeg smitter over på leserne. Jeg skriver bare om triste, leie ting, det er der jeg henter kraft - i konflikter, i sorg, i de mørke feltene i menneskenes psyke. Det er der jeg synes det er verdt å skrive noe fra. Hvis jeg skulle skrive om dydene i stedet for dødssyndene, tror jeg at jeg hadde mistet engasjementet. Men jeg bruker humor, og det er et univers fullt av komikk, kanskje særlig for voksne. Og det var en befrielse å skjønne at jeg kan være en rotte som kan skrive, smiler forfatteren.
Ja til oppbyggelig skam
Biskopen spør hvordan vi som kirke bør tale om synd?
- Synd henger nøye sammen med skam, og jeg mener skammen er det som skiller mennesket fra dyrene. Vi mennesker har evnen til å føle skyld, vi skal ikke slutte å snakke om det. Jeg vil slå et lite slag for den oppbyggelige skammen. Det handler om etikk og moral, det som gjør oss til siviliserte mennesker, hvis vi ikke har skam og skille mellom det som er rett og galt, er vi på ville veier. Som forfatter vil jeg finne nye veier å fortelle historiene mine på. Det er denne boka et resultat av.