– Vi har ikke har fått fingeren ut til å planlegge en dåp i en vanlig søndagsgudstjeneste, forteller foreldrene til syv måneder gamle Agnes.
Foreldrene Stine og Kristian Hilmarsen Strømme hadde søkt på nettet etter tilgjengelige dåpsdatoer, og kom over muligheten for droppe innom kirken.
– Vi tenkte at det letteste er å bare komme på drop-in-dåp, og så har vi en hagefest en annen dag det passer.
Omringet av foreldre, storebrødre, besteforeldre og faddere ble det slik: Agnes ble døpt i en drop-in-dåp i Åsane kirke. Helt enkelt, like stort.
Den siste tiden har 208 personer blitt døpt i en drop-in-dåp i Den norske kirke.
Den norske kirke har i mai og juni hatt en felles drop-in-dåp periode. I denne perioden var det over 80 anledninger til å bli døpt i en helt enkel seremoni. En opptelling Kirkerådet har gjort viser at 208 personer benyttet seg av tilbudet.
Var skeptisk til drop-in-dåp
Drop-in-seremonier, som drop-in-dåp og drop-in-bryllup, blir tatt svært godt imot av kirkens medlemmer.
Flere ansatte forteller at de tidligere har vært skeptiske til konseptet drop-in-dåp. Arne Mulen, prest i Åsane, er en av dem.
– Jeg tenkte at dåp bør ikke skje som et innfall slik i forbifarten, slik ordet "drop-in" kan gi assosiasjoner til.
Likevel prøvde de ut konseptet. I løpet av noen ettermiddagstimer var syv mennesker døpt i Åsane kirke. Babyer, små barn, ungdommer og en voksen kom til drop-in-dåp.
Prest Arne Mulen fortsetter: – Dette ikke er tilfeldige innfall. Det er familier og enkeltpersoner som har tenkt på dåp lenge, men så har det liksom aldri passa. De vil gjøre det litt enklere, men likevel få med det viktige: selve dåpen.
Kirkens medlemmer etterlyser fleksibilitet
Med et åpent kirkerom og en dato som ligger klar har Den norske kirkes drop-in-seremonier blitt tatt varmt imot av kirkens medlemmer.
Kirken i Åsane er ikke de eneste med denne erfaringen.
Kirkens medarbeidere over hele landet erfarer at mennesker som har tenkt på dåp lenge bare trengte at noen satt datoen for dem. Mange har tenkt at de må ha stor fest, ha mange gjester og større budsjett.
– Slik trenger det ikke å være, forteller Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum.
Hun fortsetter: – Mange setter pris på fleksibiliteten og enkelheten i drop-in-dåp, samtidig som de opplever det som høytidelig og meningsfullt å bli døpt. Dåp er en feiring av livet og gir tilhørighet til kirkens store fellesskap.
Ulike undersøkelser Den norske kirke har gjort viser at mange av kirkens medlemmer etterlyser fleksibilitet og lavere terskler for å benytte seg av kirkelige handlinger som dåp og bryllup.
Enda mer drop-in fremover
Drop-in-dåpene i 2023 er ikke de første i Norge, men det er den største koordinerte drop-in-dåp-perioden i Den norske kirke til nå. Fremover vil det bli enda flere både drop-in-dåp og -bryllup.
Blant annet planlegger mange å gjenta suksessen med drop-in-dåp til samme tid neste år, og å feire kjærligheten med drop-in-bryllup på valentinsdagen.
Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum er glad for initiativet: – Menighetene legger til rette for at mennesker skal få muligheten til å bli døpt. Drop-in-dåp bidrar til å senke terskelen.
– Alle som velger dåp i kirken, om det er drop-in-dåp eller det er lenge planlagt, får en stemningsfull ramme for dagen, i et kirkerom der menneskers sorg og glede har satt seg i veggene. De får også prest og kirkemusiker som har med seg et rikt utvalg av musikk og tekster.
Ta kontakt med kirken der du bor om du ønsker dåp
Rakk du ikke drop-in-dåp i mai og juni? Det er ikke for sent.
Om du ønsker å bli døpt i kirken, kan du ta kontakt med det lokale kirkekontoret for å bestille dato og snakke om dåpen. Dåp utenom drop-in-arrangementer kan også gjennomføres helt enkelt på i helg og hverdag.