Fredsprisen – en sterk utfordring

– Hvordan kan vi bygge fred i en tid preget av kriger, polarisering og press mot demokratier over hele verden? Er det mulig å jobbe for nedrustning i opprustningens tid? Det er slike spørsmål årets fredspris utfordrer oss til å svare på, sier Einar Tjelle, internasjonal direktør i Den norske kirke.

Fra fredsgudstjenesten 9. desember i Grønland kirke, fra venstre Erhard Hermansen, Norges Kristne Råd, Hibakushaene Masao Tomonago og Keiko Ogura, Einar Tjelle, Kirkerådet og Notto Thelle, professor på TF ved UiO. (Foto: Kirkerådet)
10. desember mottar representanter for Nihon Hidankyō, organisasjonen av overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki, fredsprisen i Oslo Rådhus. Organisasjonen tildeles prisen for sitt arbeid for å forhindre at atomvåpen noen gang blir brukt igjen.
 

Kirkens rolle i nedrustning

Einar Tjelle deltar på fredsprisutdelingen på vegne av Den norske kirke. Kirken har vært en viktig stemme for atomnedrustning her i Norge, blant annet gjennom den norske grenen av Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, ICAN, som mottok Nobels fredspris i 2017.

– Det er sterkt å møte disse menneskene, som har viet et helt liv til kampen mot atomvåpen, etter at de selv ble rammet på det mest brutale vis som barn. Når de ikke gir opp drømmen om fred, kan heller ikke vi la oss lamme av motløshet. Vi skylder Hibakushaene, gruppen overlevende fra Hiroshima og Nagasaki, å føre deres fredskamp videre. Hibakushaene er nå i 80-årene eller eldre, og deres medmenneskelighet og styrke utfordrer og inspirerer, sier Tjelle.  

Årets fredsprisvinner er også tydelige i sin støtte til forbudstraktaten mot atomvåpen, FN-traktaten som gjorde produksjon, lagring og bruk av atomvåpen forbudt da den trådte i kraft i 2018. Verken Norge eller Japan har sluttet seg til traktaten.
 

Forbudstraktat nødvendig

Masako Wada er representant for Nihon Hidankyō. Da hun ble intervjuet kort tid etter kunngjøringen av fredsprisen i oktober i år, trakk hun frem forbudstraktaten som det viktigste neste steget i kampen mot de ødeleggende våpnene som la hjemstedet hennes i ruiner i 1945.

– Først av alt må vi overbevise regjeringen vår om å slutte seg til forbudstraktaten, sa Wada til Nobels fredssenter.

Den russiske invasjonen av Ukraina har skapt ufattelig menneskelig lidelse og økt risiko for atomkrig. Vi må fortsette oppdraget vårt og drømmen om en verden uten atomvåpen.  

– Den norske kirke vil fortsette å støtte Hibakushaene og andre som kjemper for en verden uten atomvåpen. Vi står sammen med den økumeniske bevegelsen, et bredt sivilsamfunn og representanter for mange religioner om denne visjonen, som er viktigere enn noen gang, avslutter Einar Tjelle.  

Fredsgudsjeneste

I forbindelse med utdelingen av fredsprisen, inviterer Trefoldighetskirken - freds- og forsoningskirken i Oslo og Norges kristne råd til økumenisk fredsgudstjeneste i Grønland kirke i Oslo kl 18:00 mandag 9. desember. Lenke med mer informasjon under.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"