Kirkelig organisering: Viktig arbeid for en fremtidsrettet folkekirke

En sterk tro på folkekirkens betydning i folks liv og hverdag og mulighet til å bruke sin kompetanse og erfaring for å bidra til en fremtidsrettet kirke. Det er noe av drivkraften for at Inger Kari Stensrud og Morten Müller-Nilssen har sagt ja til å lede arbeidet med kirkelig organisering.

Morten Müller-Nilssen og Inger Kari Stensrud

Inger Kari Stensrud er ansatt som prosjektdirektør i Kirkerådet og skal lede hele arbeidet fremover. Hun begynner 1. februar, og kommer fra stillingen som direktør for avtalestyring i Bane Nor SF. Morten Müller-Nilssen er til daglig konserndirektør for organisasjon og stab i Vy, men skal lede prosjektets hovedutvalg i tillegg til sitt vanlige arbeid.

– Hvorfor er det spennende å arbeide med kirkelig organisering?

– Rammebetingelsene for å få til reell endring er bedre enn på veldig lenge. Kirkerådets mandat til utredningsarbeidet er modig og tydelig, og underbygger at vi virkelig skal få til noe. I tillegg er dette organisasjonsarbeidet rent faglig sett en veldig spennende utfordring, med masse gammel historie, mange interesser som trekker i delvis ulike retninger, og ikke minst den sterke tros- og verdiforankringen som gjør at folk brenner for temaet. Det gir en trøkk i prosessen som kan bli veldig nyttig, sier Morten.

Inger Kari fortsetter: – Ja, det er et sterkt momentum nå for å få til en god løsning. Det passer meg bra. Dette er ikke minst spennende fordi kirken er en institusjon som betyr mye for så mange. Det gjelder både for folk flest og for de som jobber i kirken. Inn i dette er det viktig at kirken bruker sine ressurser riktig, og det gir stor mening å kunne bidra til det.

Begge har solid erfaring fra store og komplekse prosjekter, endringsledelse og organisering. De har stått midt i ulike krevende organisasjonsprosesser som de mener vil bli en god ballast i arbeidet med kirkelig organisering. Inger Kari tenker at hennes erfaring med å utrede, detaljere og implementere store reformer vil være viktig fremover.

– Jeg har dessuten stort pågangsmot, er vant til å dele opp elefanter (i forståelsen å dele opp store og kompliserte saker), og ikke minst en iboende legning i å se mot lyset når vanskelighetene kommer. Jeg liker å lete etter løsninger der det tilsynelatende er mange begrensninger, sier Inger Kari.

Morten er også vant til store, sammensatte systemer som trenger endring.

– Jeg tror i tillegg det er en stor fordel at jeg ikke er helt på innsiden i kirken, i betydningen av at jeg jobber der eller er en tydelig definert kirkeperson. Det gir et annet blikk, påpeker han.

– Dere er henholdsvis jurist og psykolog, ikke teolog. Kan det være en hemsko?

Tvert imot, mener Morten: – Jeg tror det er en stor fordel at jeg verken er teolog, kateket, diakon, menighetspedagog, kantor eller annet med fast jobb i kirken. Mangelvaren i dag er ikke forstand på hva kirken er. Løsrivelsen fra staten og ny tros- og livssynslov vil bety store forandringer i rammebetingelsene for drift og finansiering. Best mulig organisering blir avgjørende. Derfor tror jeg det er smart at jeg har jobbet mer generisk med organisasjon, og ikke har all verdens kirkekompetanse. Der er det heldigvis veldig mange andre i dette arbeidet som har spisskompetanse.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"