Håp for verden etter generalforsamling

Kirkenes verdensråds generalforsamling er nå historie. Fokus for årene framover i internasjonalt kirkesamarbeid er «Forsoning, rettferdighet og enhet» - og felles innsats for klima og fred er viktigere enn noensinne.

Kjetil Fretheim og Ingeborg Midttømme sitter i KVs sentralkomite i årene framover. (Foto: Kirkerådet)

En generalforsamling i Kirkenes verdensråd finner sted omtrent hvert åttende år. Dette er nokså sjelden, og den er dermed ikke bare den øverste myndigheten i organisasjonen, den er også en kirkefestival med mange uttrykksformer. Det meste av Kirkenes verdensråds arbeid foregår mellom generalforsamlingene, men selve generalforsamlingen blir ofte stående som en historisk milepæl, hvor en ser på arbeidet som er gjort, analyserer dagens situasjon, og bestemmer retningen for det fremtidige arbeidet.

Norsk deltakelse i Sentralkomiteen

Ingeborg Midttømme, biskop i Møre og Kjetil Fretheim, professor ved MF vitenskapelig høyskole var begge delegater, og skal nå fortsette i viktige verv som medlemmer av den nye sentralkomiteen. 

Ingeborg Midttømme har sittet i The message committee, og snakker om håpet i en urolig verden.

– Vi har løftet fram at det er håp for verden, men at det er et stort arbeid vi må gjøre i fellesskap for at verden skal bli et mer rettferdig sted med håp for alle. Kristi kjærlighet beveger oss, men da må vi la oss bevege – og vi må stå sammen! Når vi er her i Karlsruhe, kjenner vi på opplevelsen av at vi er 550 millioner kristne mennesker som står sammen, og det er sterkt.

Midttømme ble for øvrig også valgt inn i Eksekutivkomiteen. Komiteen er et slags arbeidsutvalg med 20 medlemmer, og Møre-biskopen er eneste medlem fra Norden.

Kjetil Fretheim ser fram til å følge KV tett i åtte år framover, til neste generalforsamling.

– Dette er et spennende verv! Vi skal følge opp sakene som har vært viktige her; klimasaken, fred i Europa og fred i Midtøsten. I tillegg er det et stort engasjement for urbefolkning og ungdommers deltakelse. Alt dette gir oss utfordringer å jobbe videre med! Jeg for min del er særlig opptatt av klima og fredsarbeid, og gleder meg til å være tett på det som skjer.

Økumenisk deltakelse fra Norge

Som medlemskirke deltok Den norske kirke med fire delegater, flere observatører, gjester og rådgivere. Fra Norge har representanter fra Norges Kristne Råd og flere av medlemskirkene deltatt. Kirkens nødhjelp, Stefanusalliansen og Diakonia er organisasjoner som har bidratt med stands, materiell, seminarer, workshops og programinnslag. Viktig er også deltakelsen på "Pre-assemblies" som "Just community of women and men", for-konferansen for urfolk og en stor økumenisk ungdomssamling.

Variert program

Programmet har vært både stort og variert, med store samlinger rundt hovedtemaet "Kristi kjærlighet beveger verden mot forsoning og enhet" og gudstjenester, morgen- og kveldsbønner. Tidligere generalsekretær i Kirkenes verdensråd, preses Olav Fykse Tveit, var sentral i prosessen som ledet frem til temaet, hvor Kristi kjærlighet står sentralt.

Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Kirkerådet, har også deltatt på generalforsamlingen.

– Delegatene har vært innom mange tema, sittet i ulike komiteer og grupper og jobbet med forskjellige saker. Det har vært pekt på at klimakrisen og verdenssituasjonen er så dramatisk at nå må alle kirker komme sammen og i fellesskap være et kristent vitnesbyrd. Vi som er her får sterkt inntrykk av akutt krise når vi møter folk fra hele verden, og kanskje særlig mennesker fra Ukraina og Pakistan. Samtidig får vi bredere perspektiv når vi er sammen, for det er krig i mange land, selv om Ukraina er det vi hører mest om. For eksempel er palestinerne i en dramatisk situasjon, og dette har KV utformet en sterk uttalelse rundt, avslutter Hagen Agøy.




Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"