Tjelle er nettopp kommet hjem fra ei uke i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Han er rystet over fortellingene han har fått høre der, og angrepet på Rafah nettopp:
– Bildene fra Rafah er hjerteskjærende. Flere av de jeg har møtt har slektninger i Gaza, og da blir det enda tydeligere at hver eneste en av de drepte og traumatiserte har et navn, de har et ansikt, de har menneskeverd og de er en del av en familie.
Dype sår og stort mot
Internasjonal direktør Einar Tjelle har besøkt den palestinsk-lutherske kirken i forbindelse med et fast årlig møte, men i år var det få som dukket opp. Temaet for møtet er «sumoud» som er arabisk for styrke og motstandskraft.
Noen få mil unna raser krigen på sitt aller verste med tusenvis av drepte sivile og barn, og på Vestbredden skaper israelske bosettere utstyrt med våpen, frykt. Bosetterne har fått tilnærmet frie tøyler og straffefrihet og nær 500 mennesker er drept også her, en tredel av disse er barn.
– Det ble satt stor pris på at vi kom og lyttet til deres historier. Palestinerne trenger kirker som kontakter dem eller besøker dem, og som bidrar med økonomisk støtte, forteller Einar Tjelle.
Geværmunning mot barn
Helt tilbake til første pinsedag for 2000 år siden lød evangeliet også på arabisk, og palestinske kristne har vært her siden da. Nå er situasjonen desperat:
– En ansatt i kirka fikk soldater på besøk midt på natta, de vekket familien brutalt, og pekte med tunge våpen mot guttene hans på fire, sju og ni år. Den eldste sliter med mareritt og har nå vansker med skolegangen, sier Tjelle fra Vestbredden.
– På senteret for traumebehandling forteller psykologen at deres behandling av vilkårlig fengslede barn hjelper, men at barna kontinuerlig blir utsatt for stress gjennom militært nærvær, raid og ved grenseposter. Traumene er enorme i Gaza, men det er stor frykt også på Vestbredden og i Israel, fortsetter Tjelle.
Skolering i menneskeverd og demokrati
Den luthersk-palestinske kirken er liten, men driver et møysommelig, stort og viktig skolearbeid. Håp og kjærlighet, rettferdighet og fred er viktige verdier som elevene læres opp i. Og «sumoud». Helt konkret trenes unge elever å opptre rolig og behersket ved checkpointene, selv med mye frykt og sinne innabords. Og de lærer respekt for menneskeverd hos alle, forteller Tjelle som ble invitert med på en feiring av tolv års skolegang på Dar Al Kalima-skolen i Betlehem. Feiringen er i år avmålt og innendørs på grunn av den spente situasjonen og i solidaritet med Gaza. Vanligvis er det en stor felles fest ute i skolegården:
– Den lutherske biskopen sto ved siden av rektor og delte ut vitnemålene, der de fleste av 18-åringene er muslimer. Her bidrar vår søsterkirke til fredsarbeid og skolering i menneskeverd og demokrati for en ny generasjon ledere.
Støtte fra nord
Så hva kan norske menigheter og kristne bidra til i situasjonen?
– Det viktigste er det at vi fortsetter å be for en rettferdig fred i Gaza, Jerusalem og Det Hellige Land, at vi ikke snur oss bort, men støtter opp om nødhjelps- og fredsarbeidet. Norges anerkjennelse av Palestina som stat håper jeg kan være med på -å skape en nødvendig utvikling mot en tostats-løsning, like menneskerettigheter for alle, og som på sikt kommer både Israel og Palestina til gode, avslutter den internasjonale direktøren.