I oktober la regjeringen fram sitt statsbudsjett. Statstilskuddet til Den norske kirke er foreslått til 2,66 milliarder kroner. Det er en økning fra fjoråret, men under forventet lønnsvekst. Det er krevende i en organisasjon der 90 % av tilskuddet går til personalkostnader.
– En landsdekkende folkekirke er avgjørende i den tiden vi er i, sa leder i Kirkerådet, Harald Hegstad da budsjettforslaget ble lagt frem i oktober.
De siste årene har Den norske kirkes pensjonskostnader økt med 100 millioner kroner i året, forklarer kirkerådslederen.
– Vi må bære pensjonskostnadene selv, uten hjelp fra staten. Dette tærer på egenkapitalen og vi forsøker å skjerme arbeidet i menighetene.
I forrige uke ble det kjent at Kirkerådets administrasjon foreslår nedbemanning av 65 administrative årsverk, på grunn av den krevende økonomiske situasjonen. Kirkerådet skal ta stilling til forslaget 5.–6. desember.
I statsbudsjettet understreker regjeringen viktigheten av en landsdekkende folkekirke. Samtidig mangler Svalbard kirke om lag 1,4 millioner kroner til drift, på grunn av økte kostnader til husleie og drivstoff. SV foreslo 1 million kroner til dette i sitt alternative budsjett.
– Svalbard kirke er i en krevende økonomisk situasjon, og det er trist partiene ikke fant rom for en million til Svalbardsamfunnet, sier Hegstad.
Samtidig er det en ting kirkerådslederen er glad for i den fremforhandlede avtalen:
– Det er både bra og riktig at partiene ble enige om 50 millioner ekstra til oppfølging av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport. Dette er en viktig sak for det norske samfunnet, og vi i Den norske kirke ønsker å være med på oppfølgingen.