I kirker over hele landet – og verden – feires påske denne uken. Verdenssituasjonen danner et dystert bakteppe for årets påske.
– Kan vi ønske hverandre "god påske" når det kjennes som om verden ynker seg under krig og menneskers lidelse? spør kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.
Påskens fortelling er en fortelling på liv og død.
– Den handler om at døden og mørket ikke får det siste ordet. Den handler om en kjærlighet som er større enn døden, som sprenger dødens grenser. Påskenatt vinner lyset over mørket, og livet over døden. Derfor kan vi si god påske – også i år.
Flere tusen arrangementer
I Den norske kirke er det mer enn 3000 gudstjenester fra skjærtorsdag til 2. påskedag. I tillegg er det konserter og åpne kirker flere steder. Se oversikt over arrangementer på skjerikirken.no.
– Påsken er mer en påskekrim og Kvikk Lunsj, sier Raaum og inviterer til å høre påskens budskap i kirken:
– Fortellingen om Jesu lidelse, død og oppstandelse kan du høre i en kirke nær deg.
Hva skjer de ulike dagene i påsken?
Kirken feirer påske fra palmesøndag, gjennom det som kalles den stille uke med skjærtorsdag, langfredag og påskenatt, frem til den store feiringen av oppstandelsen på påskedag.
- Palmesøndag: Palmesøndag er feiringen av at Jesus red inn i Jerusalem på et esel, og mange hilste ham med palmeblader.
- Skjærtorsdag: Jesus vasker disiplenes føtter og spiser påskelam sammen med dem. I det måltidet innstiftes nattverden som feires i kirkens gudstjenester.
- Langfredag: På langfredag markerer kirken at Jesus ble korsfestet og døde.
- Påskeaften: Påskeaften er ingen helligdag, og er dagen før påskedag. På denne dagen markeres det på en stille måte at Jesus lå i graven.
- 1. påskedag: Påskedag, ofte kalt første påskedag, markerer kirken at Jesus står opp fra de døde. Dette er også det som feires hver gudstjeneste i kirken.
- 2. påskedag: I norske kirkesamfunn feirer man denne dagen til minne om at den oppstandne Jesus viser seg for disiplene.