Arrangementet heter "Hele landet for fred i Gaza" og skjedde søndag kl. 14.00 foran Stortinget.
Les internasjonal direktør i Den norske kirke sin appell på arrangementet nederst i saken.
Den norske kirke arrangerte markeringen sammen med Amnesty International Norge, Fellesutvalget for Palestina, LO, Redd Barna og Unio. I tillegg har rundt 80 organisasjoner tilsluttet seg markeringen.
Arrangementets paroler var:
Stopp krigen!
Stopp blokaden!
Forsvar folkeretten!
Frigi sivile gisler og vilkårlig fengslede!
Folk sulter – slipp inn nødhjelp!
Hjelpearbeidere, journalister og sivile skal beskyttes.
La barna leve!
Senere er det kveldsmesse med fredsbønn i Oslo domkirke.
Må stå opp som kirke og samfunn
– Alle mennesker er skapt i Guds bilde. Et liv i Gaza er like mye verdt som et liv i Norge. I Gaza skjer det en stor humanitær katastrofe akkurat nå, der tusener blir drept og menneskeverdet blir krenket. Da må vi som kirke og samfunn stå opp, sier internasjonal direktør i Den norske kirke, Einar Tjelle.
Tjelle fortsetter: – Vi er mange som krever og ønsker fred, så nå må vi gjøre alt som er mulig for å beskytte sivile liv og få en slutt på krigshandlingene. I Gaza, på Vestbredden, i Israel og i hele regionen sprer frykten seg. Det trengs sårt en permanent våpenhvile og en rettferdig fred.
Fredsbønn etter markeringen
Etter markeringen er alle velkommen til kveldsmesse med fredsbønn kl 19.00 i Oslo domkirke, for musikk, lystenning og nattverd.
Kveldsmessen i Oslo domkirke er i regi av Trefoldighetskirken – Freds- og forsoningskirken i Oslo, og ledes av prest Eivind Oftebro.
– Vi er mange som kjenner på avmakt og fortvilelse nå, men det finnes også mye engasjement og et behov for å komme sammen. Kirkerommet har takhøyde for både klage, sinne og håp, og fellesskapet gjør det lettere å bære vår egen uro. Jeg håper alle kjenner seg velkomne til å være med denne kvelden, sier Oftebro.
Les hele appellen fra internasjonal direktør i Den norske kirke her
Ble fremført av Einar Tjelle, internasjonal direktør i Den norske kirke, foran Stortinget 28. april 2024.
Alle mennesker er skapt i Guds bilde, forma av samme jorda.
Et liv i Gaza er like mye verdt som et liv i Norge.
Om en er kristen, jøde, muslim eller ikke-troende, har vi nøyaktig samme menneskeverd. Menneskerettighetene gjelder for ALLE!
Dette er ufravikelig og vårt grunnlag for handling. Krigen i Gaza berører oss sterkt. Gjennom bilder og rapporter. Gjennom familie, venner, nettverk og arbeid som har skjedd over mange år, og på tvers av landegrenser og geografiske skillelinjer. Gaza, Vestbredden og Israel er en del av vår virkelighet. Derfor må vi også ta ansvar!
I Gaza skjer det en stor humanitær katastrofe akkurat nå, der tusener blir drept og menneskeverdet blir krenket. Da må vi som kirke og samfunn stå opp.
Vi er mange som krever våpenhvile nå!
Vi må gjøre alt som er mulig for å beskytte sivile liv og få en slutt på krigshandlingene.
I Gaza, på Vestbredden, i Israel og i hele regionen sprer frykten og traumene seg. Det trengs sårt en permanent våpenhvile og en rettferdig fred nå.
Folk dør av sult i Gaza, titusener er drept, lemlesta fysisk og mentalt. Det er alvorlig.
Nå må folk få tilgang på reint vann, mat og medisiner.
Den norske kirkes palestinske søsterkirke opplever situasjonen svært vanskelig. Kirkelige samarbeidspartnere som driver nødhjelp og sykehus i Gaza, er nå i stor grad forhindret fra å redde liv.
Det meste mangler i Gaza nå, og i økende grad også på Vestbredden.
Mange israelere har blitt tatt som gisler av Hamas. Mange palestinere er blitt vilkårlig fengslet. Både Hamas og Israel må respektere folkeretten. Den destruktive og grusomme voldsspiralen må ta slutt!
Det må hele verden ta ansvar for at skjer.
Stormaktene i særdeleshet må ta ansvar for at det kan skje.
Den internasjonale domstolen har slått fast at det er fare for folkemord. Vi må gjøre alt vi kan for å forhindre et mulig folkemord.
Krigen må ta slutt. Okkupasjonen må ta slutt.
Gislene må slippes fri.
Vilkårlig fengslede må slippes fri.
Vi krever rettferdig fred. Menneskerettighetene gjelder for ALLE!