Arbeidet mot religiøs ekstremisme engasjerer delegatene på Ungdommens kirkemøte 2024. Uenighet og ulike oppfatninger er også en del av samtalen på kirkemøtet, men tonen er saklig og respektfull.
Dialog i fire hjørner
Komiteen som gikk i dybden på temaet, ledes av Amanda Anvar, representant fra Oslo. Hun har masse erfaring med dialogarbeid, og fikk samtalen godt i gang i komiteen ved å ta med de ti delegatene på «Fire hjørner».
– Her skal dere velge hvilket hjørne dere plasserer dere i, om dere er enig, uenig, svarer kanskje eller vet ikke når jeg presenterer ulike påstander. Da får vi satt i gang samtalen og tankene vi har rundt ulike dilemmaer, sa Anvar til komiteen.
Spørsmålene komitemedlemmene skulle forholde seg til var blant annet "kristne bør ta mer ansvar for religiøs ekstremisme", "jeg har ansvar for alt jeg sier", "jeg vet hvordan jeg skal reagere hvis noen sier noe ekstremt" og "for den riktige saken kunne jeg blitt voldelig".
Komitemedlemmene ble utfordret til å svare hvorfor de plasserte i de ulike svarhjørnene, og det var mulig å flytte seg underveis, å la seg overbevise av andres argumenter. Slik det også er i virkeligheten.
Samarbeid og kurs kan motvirke ekstremisme
Ulike forslag kom fram gjennom samtalen i komiteen, og disse ble presentert for plenum i to omganger, og vedtatt av et samlet UKM på kirkemøtets siste dag, mandag 7. oktober.
Blant annet ønsker UKM at både frivillige og ansatte får kurs i kildekritikk, nettvett og religion på sosiale medier, for slik å sikre en trygg og god dialog.
I tillegg ønsker de at kirken øker fokus på religiøs ekstremisme og høyreekstremismens bruk av kristendom gjennom ulike fagsamlinger, og at kirkens ledere er tydelige stemmer i møte med ekstremisme.
Videre anbefaler UKM at kirken samarbeider med skoler, utdanningsinstitusjoner, barne- og ungdomsorganisasjoner og andre religiøse organisasjoner for å fremme toleranse og respekt for mangfold, og for å styrke ungdoms motstandskraft mot ekstremistiske påvirkninger.