Tjelle har deltatt på en rekke klimatoppmøter og er optimistisk, nå midtveis i forhandlingene på COP28.
– Det er faktisk mye som gjøres her og mye som er på gang. For ikke mange år siden styrte verdenssamfunnet mot 4 graders gjennomsnittlig oppvarming. Det ville vært katastrofalt om man ikke gjorde noe. Med de planer som ligger på bordet nå, ligger det an til ca. 2,5 grader oppvarming. Det er godt over Parisavtalens mål om «godt under 2 grader, helst ned mot 1,5». Men Parisavtalen er designet slik at tiltakene skal gradvis skjerpes, og det er heldigvis mange som har tro på at det er mulig å nå disse målene. Selv om det høres veldig teknisk ut, betyr hver desimal vi sammen klarer å unngå av global oppvarming et nytt håp, og mulighet for bedre og mer forutsigbare liv for mennesker og natur, sier Tjelle optimistisk.
En oljenasjons dilemma
Å komme fra oljelandet Norge til et klimatoppmøte i oljelandet De forente arabiske emirater, gjør det naturlig å snakke om brenning av fossil energi. Det er elefanten i rommet, forteller Tjelle.
– Det er rekordmange lobbyister som er her for å tviholde på fossil energi. Mange av oss håper på et sterkt signal fra klimatoppmøtet om å fase ut fossil energi raskt. Om ikke det vil skje over natta, så vil det sende et sterkt signal og få fart på omstillingen, sier den internasjonale direktøren.
Den norske kirke er opptatt av klimarettferdighet. Det innebærer kort sagt at rike land som forurenser mye, må bidra desto mer. Kirken reduserte sine utslipp med ca 24 prosent de siste fem årene, viser klimafotavtrykksanalysen fra 2022. Særlig innenfor reising og oppvarming av kirkebygg har utslippet gått ned.
Landet vårt samlet sett har hatt en langt dårligere utslippsnedgang.
– Norges utslipp har gått ned knapt én prosent det siste året, og selv om Norge er gode på mye, går det altfor sakte. I tillegg planlegges det dessverre for nye oljefelt i årene som kommer. FNs generalsekretær sa i sin åpningstale at beskyttelsen av klima og miljø er den viktigste testen på lederskap i verden i dag. Slett ikke alle består den testen. Men det er denne kloden vi har og som våre barn skal overta, så vi kan ikke gi opp, fortsetter Tjelle.
Religion sterkest når vi står sammen
Einar Tjelle leder altså en interreligiøs delegasjon i Dubai, og for første gang er det en egen "Tros-paviljong" hvor viktige temaer knyttet til klima, religion og menneskerettigheter tas opp. Religiøse ledere har i mange land en viktig "standing" og moralsk stemme som kan brukes i arbeidet mot klimaødeleggelsene. Den norske kirke har gjennom flere år arbeidet målrettet med å mobilisere de kirkelige og interreligiøse nettverkene.
– Jeg satt selv i et panel sammen med en jødisk leder, Kirkenes verdensråds generalsekretær og noen til hvor vi snakket nettopp om troens og religionens rolle i kampen mot klimakrisen. En viktig sak som har skjedd her er at «tap og skade» er kommet skikkelig på dagsordenen. Dette har vi arbeidet for i mange år, særlig med press fra fattige og sårbare kirker i sør. Tap og skade er et forhandlingsspor som handler om land og samfunn som ikke bare kan tilpasse seg klimaendringene, men får ødelagt livsgrunnlaget helt, og flere må rett og slett få hjelp til å evakuere og begynne helt på nytt. Nå er dette sporet omsider kommet i gang og flere milliarder er lovet inn i dette arbeidet. Sammen med annen klimafinansiering er dette svært viktig for de det gjelder, men det skaper også en viktig dynamikk og tillit inn i forhandlingene, avslutter Einar Tjelle, internasjonal direktør i Den norske kirke.