Kristne verdier som menneskeverd, rettferdighet og vern for skaperverket står sentralt i FNs bærekraftsmål. Les mer om kirkens arbeid i møte med målene her.
Hva er FNs bærekraftsmål?
Bærekraftsmålene ble vedtatt i FN 2015 og er verdens felles mål for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stanse klimaendringene innen 2030. Bærekraftsmålene er en felles agenda for stater, næringsliv og sivilsamfunn – også for Den norske kirke.
Les om Den norske kirkes arbeid knyttet til hvert av de 17 målene her.
Året 2030 er satt som målstrek for når målene skal nås, men verden er dessverre langt fra å nå nesten alle målene. Det må en kraftmobilisering til i årene frem mot 2030 for å komme så langt som mulig i arbeidet med å oppnå målene.

Hvorfor engasjerer kirken seg for bærekraftsmålene?
Bærekraftsmålene og visjonene som er uttrykt i hvert av de 17 målene formidler sentrale verdier i den kristne tro – formulert med et allment språk.
Kristne verdier som menneskeverd, rettferdighet og vern om skaperverket, er i denne sammenhengen uttrykt som kamp mot fattigdom og ulikhet, vern om klimaet, livet i havet og livet på land.
Kirker over hele verden har tatt til seg bærekraftsmålene, tolket dem i lys av kristen tro, og latt dem inspirere sitt eget arbeid.
Les mer om begrunnelsen for engasjementet
Bærekraftsboka: FNs bærekraftsmål i lys av kristen tro, er en bok som viser de 17 bærekraftsmålenes relevans for kristen tro.

Boka brukes av medarbeidere i Den norske kirke og av andre, og er distribuert i nesten 10 000 eksemplarer og oversatt til seks språk.
Boka kan bestilles gratis her, eller leses digitalt her.
Hvordan jobber Den norske kirke for å bidra til å nå bærekraftsmålene?
Den norske kirke er godt plassert for å bidra til mange av bærekraftsmålene. Mye av kirkens arbeid bidrar til målene, men ofte uten at man kaller det bærekraftsarbeid. Her er likevel en konkretisering av Den norske kirkes arbeid på feltet:
Status for hvert enkelt bærekraftsmål
På denne siden kan du lese status for kirkens arbeid i møte med hvert enkelt mål: kortversjon eller utfyllende rapport. Alle disse tekstene er en beskrivelse av nå-situasjonen for hvordan Den norske kirke bidrar til bærekraftsmålene.
Trykk her for å hoppe til kortversjonen.
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene.
Strategien Mer himmel på jord
I 2022 vedtok Kirkemøtet Mer himmel på jord: Den norske kirkes strategi for 2022-20291, som plasserer bærekraftsmålene sentralt i kirkens oppdrag.
Se hele strategien her.
Slik bidrar Den norske kirke til hvert enkelt bærekraftsmål
Klikk på den røde pilen for å lese mer.
Mål 1: Utrydde fattigdom
Gratis aktiviteter for barn og unge i menighetene bidrar til å redusere utenforskap, og kan minske generasjonsoverføring av fattigdom. Mange kirker arrangerer også leksehjelp, språkkafe og tiltak rettet mot flyktninger som skaper inkludering og like muligheter, og kan bidra til økt deltakelse i arbeidslivet. Kirkens Bymisjon har tiltak mot fattigdom i 45 byer og tettsteder, og landets menigheter årlig Norges nest største innsamlingsaksjon, til inntekt for Kirkens Nødhjelps globale arbeid for fattigdomsbekjempelse.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 1
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 1 på side 11.
Mål 2: Utrydde sult
På 2020-tallet er et økende antall menigheter involvert i matutdeling, gjerne i samarbeid med kommunen, Matsentralen eller andre. I 2023 inngikk Kirkerådet en samarbeidsavtale med Matsentralen Norge, for å lette arbeidet for menigheter som ønsker å dele ut mat. En del kirker har målrettede mattilbud til ungdom, som U-kirken i Trondheim. De har frokostkafé, reservemat og lunsjkafé, som adresserer utfordringene med usunn diett. Matsikkerhet er også viktig i Kirkens Nødhjelps og flere misjonsorganisasjoners utviklingsarbeid.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 2
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 2 på side 13.
Mål 3: God helse og livskvalitet
Kirker i hele landet tilbyr ulike typer møteplasser for mennesker i alle generasjoner og livsfaser, som gir tilhørighet og fellesskap og forebygger ensomhet og bidrar til god mental helse. Kirken har tung kompetanse i å møte mennesker i sorg, og har gratis lavterskel samtaletilbud over hele landet. Arrangementer i kirken er rusfrie, og kirken bidrar til å forebygge rusmisbruk gjennom holdningsarbeid. Noen steder har kirken mer spesialisert arbeid som utfyller det offentlige helsetilbudet, som Kirkens diakonale ressursgruppe i Enebakk.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 3
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 3 på side 15.
Mål 4: God utdanning
Solidaritet og nestekjærlighet, likeverd og forskjellighet, klima, miljø og global rettferdighet er noen av temaene som belyses konfirmantarbeidet og annet barne- og ungdomsarbeid. Dette bidrar til bærekraftsmål 4.7. om utdanning for bærekraftig utvikling. Kirkens undervisning dekker mye av de samme bærekrafts-temaene som undervises i skolen, men har i tillegg et åndelig og trosbasert perspektiv som kan tilføre en håpsdimensjon. Bærekraftboka er distribuert i nesten 10.000 eksemplarer, og brukes i menigheters arbeid for barn, ungdom og voksne.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 4
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 4 på side 19.
Mål 5: Likestilling mellom kjønnene
Kirkens historie er preget av en kvinneundertrykkende praksis, ofte begrunnet teologisk. I dag er likestilling et sentralt tema i kirken, og kvinner og menn er om lag likt representert i sentrale organ som Kirkemøtet, Bispemøtet og blant prestene. Kirken arbeider systematisk med likestilling gjennom Handlingsplan for likestilling, inkludering og mangfold, og har også et systematisk arbeid for å forebygge og avdekke seksuell trakassering og overgrep og skape trygge rom for alle.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 5
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 5 på side 23.
Mål 6: Rent vann og gode sanitærforhold
Tilgang til rent vann har i mange år vært hovedtema for menighetenes årlige Fasteaksjon til Kirkens Nødhjelp. Kirkens Nødhjelp er ledende på vann og sanitær i utviklingsarbeid og nødhjelp. Sammen med lokale partnere bidrar de til at folk har trygg tilgang til drikkevann, er forberedt på naturkatastrofer som påvirker vannforsyning, og at vannressurser forvaltes på en bærekraftig måte.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 6
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 6 på side 25.
Mål 7: Ren energi til alle
Enøk og grønn energi er et viktig hensyn ved godkjenning av kirkebygg, og for forvaltning og drift. Dette er et viktig tema for miljøfyrtårnsertifisering. I Den norske kirkes læringsplattform finnes ulike e-læringskurs om grønn eiendomsdrift og enøk i kirkebygg. Kirkerådet og KA samarbeider også om prosjektet Fotavtrykk, som tar sikte på å redusere klimafotavtrykk i byggeprosesser og forvaltning, drift og vedlikehold av bygg.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 7
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 7 på side 27.
Mål 8: Anstendig arbeid og økonomi
Mange menigheter markerer årlig Global uke mot moderne slaveri for å bekjempe slaveri og utnyttelse både i Norge og globalt. I Ål har mange flyktninger og andre fått språkpraksis og arbeidstrening gjennom TID kafé, som er startet av kirken og siden blitt en egen stiftelse. Handlingsplan for universell utforming av og i kirken inneholder tiltak for å motarbeide barrierer som kirkelig ansatte med funksjonsnedsettelser opplever. KFUK-KFUM, en barne- og ungdomsorganisasjon tilknyttet Den norske kirke, driver en rekke Forandringshus, som arbeidstrening og utviklingsmuligheter for ungdom.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 8
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 8 på side 29.
Mål 9: Industri, innovasjon og infrastruktur
Prioritering av forskning og innovasjon for å gjennomføre omstilling til et bærekraftig samfunn er avhengig av støtte fra befolkningen. Her er kirkens klare verdistandpunkt og -formidling for klima, natur og menneskerettigheter viktig. Kirkelige forskningsmiljøer utvikler innovasjon for bærekraftige løsninger innen helse og velferd.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 9
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 9 på side 31.
Mål 10: Mindre ulikhet
Gudstjenester og kirkekaffe samler folk på tvers av generasjoner og inntektsnivå. Den norske kirke er medlem i Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge (NDFU), som fremmer inkludering og deltakelse i fritidsaktiviteter. Leksehjelp, språkkafé og gjenbruksbutikker er ofte særlig rettet mot innvandrere. I Kristiansand har kirken et eget Velkomstsenter for asylsøkere og flyktninger som tilbyr språktrening, leksehjelp, hjelp til å forstå offentlige brev og til å finne fram til aktiviteter. Den norske kirke fremmer også human og rettferdig asyl- og innvandringspolitikk i det offentlige rom.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 10
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 10 på side 32.
Mål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn
Den norske kirke forvalter en rekke fredede og listeførte kirker, som er en viktig del av Norges kulturarv som fortsatt er i levende bruk. Kirken bidrar også til inkluderende byer og lokalsamfunn gjennom sine mange kulturarrangement, som ofte er gratis eller med rimelige inngangsbilletter.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 11
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 11 på side 34.
Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon
Grønn kirke har siden starten i 2004 skapt et bredt og systematisk bærekraftsarbeid i menigheter i Den norske kirke over hele landet. Populære aktiviteter i menigheter er byttemarked for klær, loppemarked og temasamlinger. Miljø og klima er tydelig integrert i diakoni, trosopplæring og gudstjenesteliv. Skaperverkets dag feires ofte i tilknytning til Verdens miljødag i juli. NMS og Normisjon er store aktører innenfor gjenbruksbutikker, som i stor grad drives av frivillighet.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 12
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 12 på side 35.
Mål 13: Stoppe klimaendringene
Kirkens klimafotavtrykksanalyse fra 2022 viste en utslippsreduksjon på rundt 24 % fra forrige analyse i 2017. Dette viser at et systematisk arbeid, blant annet med en ambisiøs reisepolicy, gir resultater. Den norske kirke har et eget klimakompensasjonsfond, og samarbeider med KA og Norges kirkevergelag om veiledning, miljøledelse, miljøfyrtårnsertifisering og enøk. I tillegg deltar Kirkerådet i nettverks- og påvirkningsarbeid for klimarettferdighet på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 13
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 13 på side 37.
Mål 14: Livet i havet
Håpets katedral i Fredrikstad har i en årrekke plukket søppel langs kysten, og har virkeliggjort en drøm om å omskape plastsøppel til en vakker katedral. Håpets katedral har blitt en levende arena for undervisning og dialog om bærekraft for barn, ungdom og voksne. Prosjektet har vunnet priser og har et utstrakt samarbeid med kommune, fylkeskommune og næringsliv i Østfold.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 14
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 14 på side 39.
Mål 15: Livet på land
Gravplassene i Norge, som i stor grad drives av kirken, er grønne steder med stort biologisk mangfold. De siste tiårene har fokuset på å bevare naturmangfoldet på gravplassene økt, og Kirkerådet og KA har gitt ut en egen veileder om temaet. En del kirker har også blomsterenger for å ivareta artsmangfold.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 15
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 15 på side 41.
Mål 16: Fred og rettferdighet
De kirkelige dialogsentrene har et utstrakt arbeid for dialog, toleranse og respekt, med særlig fokus på ungdom. Kirkerådet og de kirkelige dialogsentrene har utgitt ressursmateriellet «Sier vi» som tar opp fordommer og hatprat mot minoriteter. «Sier vi» retter seg både mot skoleverket og kirkelig ungdomsarbeid. Stefanusalliansen arbeider for å styrke rettssikkerheten for mennesker som er utsatt for forfølgelse på grunn av sin tro.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 16
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 16 på side 43.
Mål 17: Samarbeid for å nå målene
Menigheter og bispedømmer i Den norske kirke som bruker bærekraftsmålene aktivt i strategiarbeidet, bidrar til å bevisstgjøre både seg selv og omverden om kirkens bidrag, og ansvarliggjør kirken overfor forpliktelsene til lokalsamfunnet som ligger i bærekraftsmålene. Slik styrker kirken sine bidrag som aktiv samarbeidspartner for kommunen og andre. E-læringskurset «Bærekraftsmålene og lokalkirkens arbeid» gir veiledning i hvordan dette kan gjøres.

Fordyp deg i kirkens arbeid med mål 17
Trykk her for å åpne rapporten Kirken og bærekraftsmålene, les om statusen for arbeidet med mål 17 på side 45.