Oppvekst og barndom
Rosemarie Köhn ble født i Rathenow i Tyskland, 20. oktober i 1939. Moren, Eva, var norsk, faren var tysk. Faren ble sendt ut i krigen, og ble etter hvert sendt til USA som krigsfange. Krigsårene var vanskelige for Eva og Rose. I 1946 kom de to til Norge som flyktninger. Etter hvert bosatte de seg i Gjerdrum.
Prest - et yrke for kvinner?
Rose valgte en utradisjonell karriereveg. Hun ønsket å studere teologi, men det var enda ikke slik at kvinner kunne blir prester. Hun valgte likevel studiet, og avla teologisk embetseksamen ved Det teologiske fakultet i 1966.
Da Ingrid Bjerkås ble ordinert til prest 19. mars 1961 åpnet muligheten seg for flere kvinnelige teologer, til ordinasjon og til prestetjeneste. 29 år gammel ble Rose ordinert av biskop Per Lønning i Gjerdrum kirke, 20. august 1969, til tjeneste som vikarprest i Borg.
Den første kvinnelige rektor
Etter endt studium begynte hun ved Univeristetet i Oslo som hjelpelærer i hebraisk. Hun ble der, som forsker og prestelærer i mange år, og i 1989 ble hun ansatt som rektor ved Det praktisk-teologiske seminar, en stilling hun hadde til hun ble utnevnt til biskop i 1993. Hun var den første kvinne som rektor ved Praktisk-teologisk seminar.
Den første kvinnelige biskop
5. februar 1993 ble hun av Kongen i statsråd utnevnt til biskop i Hamar bispedømme. Den første kvinnelige biskop i Norge og Norden. Under vigslingen, 20. mai 1993 på Kristi Himmelfartsdag, sa kirkestatsråd Gudmund Hernes i sin tale: «Folket har allerede tatt deg til sitt hjerte. De ser opp til deg. Du utmerker deg med din nærhet. Du lyser ut din tro, og du inngir tillit. Og du gir rom for tvilere. Du er ikke den som svinger svøpen, men den som åpner favnen.»
Slik ble 25-årsjubileet etter vigslingen feiret
Det var daværende preses, Andreas Aareflot, som foresto vigslingen i Hamar domkirke. 1. august 1993 tiltrådte hun embetet, et embete hun satt i til hun ble gitt avskjed i nåde som biskop fra 1. november 2006.
Sannheten tro i kjærlighet
Sannheten tro i kjærlighet kan stå som overskrift over biskop Rose liv og virke. Det het også begrunnelsen hun skrev i 1999, da hun gjeninnsatte i tjeneste en prest som hadde inngått partnerskap.
Roses kampsaker brakte henne mange venner og støttespillere, men også motstandere og fiender. Hun opplevde sterk kritikk, og også trusler og usakligheter fra sine meningsmotstandere både innenfor og utenfor kirken, i en slik grad at hun i perioder måtte hun ha vakthold rundt boligen.
Tenkte stort om andres tro
Rose «tenkte stor om andres tro, også når de selv ikke regnet den som stor». Dette var Thor Bjarne Bores ord, daværende leder av Kirkerådet, under åpningen av Kirkemøtet i 2003. Hun gjorde kirken åpnere, bidro til større takhøyde i kirken.
Biskop Rose hadde en egen utstråling. Hun var stillferdig i sin framtreden, men med varme og tilstedeværelse i møte med folk. Hun viste mot og fasthet i vanskelige spørsmål. Folkeligheten særpreget henne i alt hennes virke, men også rausheten, klokskapen og motet.
Slik vant hun plass i folks hjerter, både innad i bispedømmet og utover det ganske land. Hun var - og er - alles Rose.
Hør podcast om Rosemarie Köhn
I 2018 ble 25-års jubiléet for vigslingen av Rosemarie Köhn som Norges og Nordens første kvinnelig biskop feiret. Et jubileum blir ofte markert - gjerne med et festskrift eller en bok. Det er allerede skrevet flere bøker om Rosemarie Köhn, så en ny bok var ikke så aktuelt denne gangen.
Men en podcast-dokumentar gir mulighet til å fortelle historien på en ny måte. Det har vært spennende og interessant å snakke med de som stod helt i sentrum i 1993. Det har også kommet fram hittil ukjente historier fra bispetiden, og vi spør oss hvilken arv Rose har etterlatt seg.
Episodene omhandler
- Veien mot Hamar
- Det historiske øyeblikket
- I Roses tid
- Arven
- Hør alle fire episodene ved å klikke her.