I VL 6.12 utfordret Jens Aas-Hansen leder i Changemaker kirkens ledere til engasjement i forhold til de forestående forhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO), nærmere bestemt til TRIPS-avtalen om patentering av liv. Changemaker skal sammen med Ungdommens Kirkemøte ha takk for at de på denne måten løfter viktige etiske spørsmål fram i lyset.
Forhandlingene i WTO om TRIPS og andre handelsrelaterte spørsmål har politiske og tekniske sider hvor kirken ikke har kompetanse til å gå inn i på deltaljnivå. Ikke desto mindre må kirken ut fra sitt samfunnsetiske engasjement peke på overordnete problemstillinger når menneskeverd og livsgrunnlag på en særlig måte blir utfordret.
Under WTO-forhandlingene som skal føres i Hong Kong i perioden fra 13. - 18. desember, reises spørsmål av betydning for økonomi og livsgrunnlag for mennesker i en rekke utviklingsland. Det gjelder blant annet patentavtalen (TRIPS). Slik den nå er utformet synes den å gi store fordeler til store internasjonale selskaper på bekostning av innbyggere i utviklingslandene. Gjennom de foreliggende muligheter til å ta patent på liv, svekker avtalen menneskerettigheter, utviklingsmuligheter og livsgrunnlag for mennesker i disse landene. Jeg merker meg i denne forbindelse den markerte motstand patentavtalen møter blant representanter fra land i Asia, Afrika og Latin-Amerika.
Jeg har også merket meg de positive formuleringene i regjeringserklæringen fra Soria Moria som blant annet sier at regjeringen i WTO-forhandlingene i tillegg til å fremme norske interesser, vil opptre som støttespillere for land som fremmer interessene til den fattige delen av verdens befolkning, og at Norge skal støtte utviklingslandenes krav om reforhandling av avtalen om patentrettigheter (TRIPS-avtalen).
På denne bakgrunn, og i tråd med initiativet fra Changemaker og Ungdommens Kirkemøte, ber jeg derfor om at norske myndigheter arbeider aktivt for en reforhandling av patentavtalen slik at den blir i tråd med menneskerettighetene. Særlig vil jeg be om at man fra norsk side i forhandlingene lytter til de krav som er reist fra en rekke land i sør, og som er innarbeidet i utfordringene Changemaker løfter frem:
· Patentavtalen må sikre informert samtykke: At opphavslandet blir informert og godkjenner patentering av ressurser funnet i deres land.
· Patentavtalen må sikre utbyttedeling: At fortjenesten som selskapene får ved å utnytte ressursene til fattige land i Sør fordeles, slik at landet og folkegruppen får sin rettmessige del.
· En reforhandling må ivareta og styrke et lands rett til å motsette seg patentering av celler og gener.
På oppfordring fra Changemaker har jeg i dag lagt disse synspunktene fram for regjeringen ved landsbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Jeg ser frem til den innsatsen regjeringen vil legge ned både i denne og annen sammenheng til støtte for ambisjonene i FNs tusenårsmål, fattigdomsbekjempelse og mer rettferdig fordeling.