I anledning reformasjonsjubileet neste år gikk turen til kjente Luther-byer som Wittenberg, Eisleben, Erfuhrt og Eisenach der borgen Wartburg ligger. Dette var sentrum for reformasjonen og for viktige evangeliske prinsipper som Bibelen alene, troen alene og nåden alene.
Areligiøst paradoks
I dag er denne delen av Tyskland det området der det er færrest troende i Tyskland, ja trolig i hele den vestlige verden. Man regner med at bare litt over 20 prosent av befolkningen tilhører kristne kirkesamfunn. Av dem er to tredjedeler protestanter.
- Det er et stort paradoks at det her i Luthers kjerneområde i dag er så få kristne. Det er ikke slik at 80 prosent er ateister. Jeg vil heller kalle dem areligiøse. De har rett og slett ikke noe forhold til religion eller tro, fortalte Andreas Fincke, prest i den evangelisk-lutherske kirken i Tyskland.
Fincke vokste opp i Øst-Tyskland og i et kommunistisk skolesystem uten religionsundervisning. Verken i hans generasjon eller i hans foreldregenerasjon ble barna døpt. I dag har den østlige delen av Tyskland tre generasjoner som ikke er døpt. Dagens unge har verken foreldre eller besteforeldre som kan formidle tro eller kunnskaper om kristendom. 80 prosent av unge mennesker i østlige deler av Tyskland har aldri vært i en kirke og kjenner ikke juleevangeliet eller påskebudskapet.
Pastor Fincke mener at utviklingen ikke bare har med kommunistfortiden å gjøre. Den fortsatte nedgangen i kirkemedlemskap etter kommunismens fall henger også sammen med en generell sekularisering i vesten. Spørsmålet vi kan stille oss er derfor om utviklingen i den østlige delen av Tyskland er et scenario for hvordan situasjonen i Norge vil være om en generasjon eller to.
Wittenberg, Eisleben og Wartburg
På Luther-turen fikk biskopen oppleve Wittenberg, byen der Luther slo opp sine berømte teser som ble en programerklæring for reformasjonen. Videre gikk turen til Eisleben, Luthers fødeby og der han døde i 1546. I Erfuhrt, byen der Luther var munk og universitetsstudent, var besøket i den gamle Augustiner-klosteret viktig. Klosteret er i dag et evangelisk-luthersk ressurssenter, og det var her biskopen og hans stab fikk det sterke møtet med representanter for den lutherske kirken.
Et av høydepunktene på turen, både bokstavelig og som opplevelse, var besøket i borgen Wartburg, der Luther var i forvaring og oversatte Det nye testamentet til tysk på 11 uker. Rommet der Luther satt i dyp konsentrasjon over greske bibelutgaver og sitt nye manuskript, er ganske autentisk, selv om det ikke lenger er så mye igjen av blekket som angivelig skal stamme fra Luthers penn.
Mer om reformasjonsjubileet 2017