- Jeg bruker ofte sakristiet i Trømborg kirke til samtalerom, og på vei inn ble jeg stående å snakke litt med snekkerne som gjør vedlikehold på kirka, starter Ann Kristin Hanssen, kapellan i Eidsberg. Ann Kristin er glad i gode samtaler og fant fort tonen med de to karene som jobbet med å fikse inngangspartiet til kirka.
- En av dagene jeg stoppet opp for en prat, spurte plutselig en av snekkerne om man må ha dåp på søndag. Familien ønsket egentlig en veldig dempet feiring av dåpen til sønnen Mathias, men trodde de måtte vente til etter korona. Det datt bare ut av meg at det i praksis kan skje i lunsjpausa på jobben, fortsetter Ann Kristin.
Historiens første lunsjdåp?
Cato Ruud Larsen, som snekkeren heter, ville snakke med kona Anne Marthe, og Ann Kristin på sin side lovte å ta det opp med sogneprest i Eidsberg, Magnus Grøvle Vesteraas. Det var ingen tvil. En unik dåp i Trømborg var under planlegging.
Dåpssamtale ble avtalt med familien, og dato for dåp ble torsdag 3. desember kl 12.15.
Cato fortalte at de skulle smøre snitter, og ha med seg kake, og dette ville de ha med og feire dåpen i «brakka» som stod ute på plassen for arbeidsfolka som jobbet på Trømborg kirke. Men kirketjener Brit Thorstensen og kapellanen fant ut at sakristiet kunne bli mye bedre som festlokaler. Og det ble pyntet vakkert til med adventsstjerner i vinduene da dette skulle være en lunsjpause litt utenom det vanlige.
Høye snitter i lunsjen
Dagen for dåpen, torsdag 3 desember, kom med vind og snø. Det var hvitt. Det var adventstid.
Til kirken kom foreldre, søsken, oldemor, bestefar og fadderne. Og arbeidskollegene til snekkeren var også med. Det var jo i lunsjpausa!
Kirketjener Brit ringte med kirkeklokkene før dåpsgudstjenesten startet.
- Etter ønske fra faren, leste jeg salme nummer 584 i salmeboka. Om den største lykken. Det var en ro, en stillhet i kirken. Denne stille ro som kommer når snøen laver ned. Og inne satt festkledde mennesker, søsken, foreldre, faddere, oldemor, bestefar og snekkerens arbeidskolleger. Brit hadde tent alle lys på alteret og det skinte i sølvet, det skinte i dåpsfatet og dåpskanna. Det store dåpslyset var tent. Et varmt lys spredte seg i kirkerommet. De andre barna var med på å ta av dåpslua til Mathias, de tørket hodet til Mathias med dåpsservietten og den ene søsteren ble med bort til alteret for å tenne dåpslyset for Mathias, forteller Ann Kristin.
Etter dåpen fungerte organisten, Leif Ingvald, som dåpsfotograf, og deretter ble det fest i dåpssakristiet. Praten fylte kirka, og nydelige, hjemmelagde snitter ble fortært, og fantastisk gode kaker, bakt av foreldrene, satt prikken over i-en på en annerledes og vakker dåp i Trømborg.
Selv om det er koronarestriksjoner, kan man feire store merkedager.
Sånn som dåp. I lunsjpausa.
Har du tenkt at du vil døpe barnet ditt, eller at du selv vil døpes?
Ta kontakt med ditt lokale kirkekontor, så ordner vi noe som passer deg og din familie.
Tekst: Leif Ingvald Skau/Ann Kristin Hanssen
Foto: Leif Ingvald Skau