Kommende visitaser:
Våren 2023:
- 7.-12. mars: Innstranden
- 11.-16. april: Alstahaug, Sandnessjøen, Tjøtta, Leirfjord
- 25. - 30. april: Dolstad, Drevja, Elsfjord
Hva er en visitas?
En visitas er begrunnet i det ansvar biskopen har for å føre tilsyn med både vigslede ansatte og rådene i menigheten. Å føre tilsyn med - betyr i denne sammenheng å høre om mulighetene for å feire gudstjeneste, forrette dåp og nattverd, konfirmantundervisning og vigsel. Dette som er helt avgjørende skjer for at kirken skal kunne være kirke.
Bispevisitas fastsattes gjerne et år i forveien og rammeverket beskrives i visitasreglemet for Den norske kirke. Menighetene skal i utgangspunktet ha visitas minimum hvert åttende år.
I Sør-Hålogaland bispedømme tas det sikte på å gjennomføre to til tre visitaser pr. halvår. Når dato er bestemt legges det ut her og på bispedømmets kalender.
En bispevisitas betyr at menighetens aktuelle situasjon skal belyses. Menighetsanalyse blir da en viktig sak: Hva er situasjonen i menigheten akkurat nå? Hva fungerer bra – og hva kan styrkes og forbedres? Analysene og samtalene er viktige.
Biskopens tilsyn handler mye om å støtte medarbeiderne og det som skjer i menigheten. Ikke bare den spesifikt kirkelige virksomheten, men også hva som ellers rører seg i nærmiljøet.
Biskopens besøk uttrykker også at det lokale soknet hører til i et større kirkelig fellesskap. Soknet er kjerneenheten i kirken, men soknet er ikke hele kirken.
En visitas avsluttes med en stor gudstjeneste og kirkekaffe etterpå hvor biskopen kunngjør sin visitasberetning. Visitasgudstjenesten blir gjerne en lokal folkekirkefest.
Målet med visitasen er også å bli til inspirasjon og ny giv i menigheten.
Det er en gammel ordning i kirken – i alle fall 1500 år gammel – som fortsatt fungerer.