8 små og store ble døpt i løpet av lørdag 22. oktober. Den 29. oktober var det drop in i Ølen kyrkje, og 5. november skjer det samme i Aksdal kirke og i Utsira kirke.
– Jeg er veldig fornøyd med hvordan dette gikk! smiler prost i Haugaland Rune Steensnæs Engedal, etter dåpsdagen i Haugesund. – Det ble noen fine dåpsseremonier. Jeg håper at de som trenger å områ seg litt, nå vet om dette tilbudet og kommer neste gang vi inviterer til drop in.
– Helt naturlig
For Tone Berge ble drop in-dåpen en gylden anledning. Hun møtte opp i bunad og med faddere, og fortalte fra dåpsdagen sin på Facebook etterpå.
Både lokale medier og NRK lokalen har fattet interesse for det nye dåps-konseptet, som også har vært prøvd ut på Karmøy i Veavågen menighet tidligere i høst.
– Hvordan opplevde du å døpe deg som voksen, var det spesielt? spurte NRK-journalisten Tone Berge.
– Så klart det var spesielt. Men jeg hadde nå troen, og det var helt klart at dette skulle jeg gjøre. Det var helt naturlig. Det var så fint, alt! Da vi kom til menighetshuset var det flott laget til, og det sto mange prester klare så vi fikk ha en samtale med dem. Det var veldig, veldig fint!
– Det er mange som av ulike grunner ikke har blitt døpt. Nå gir vi dem en sjanse, fortalte prost Rune Steensnæs Engedal i samme intervju.
Hvordan skjer drop in-dåpen?
Når en menighet arrangerer drop in-dåp er det bare å møte opp uten avtale. Man trenger ikke gjøre noen praktiske forberedelser. Drop in-dåp er helt enkelt, men like stort som dåp i en vanlig gudstjeneste.
I forkant av dåpsdagen i Vår Frelsers kirke ble det informert i flere ulike kanaler om muligheten. Folk ble invitert til å møte opp uanmeldt i menighetshuset, der de ble registrert og kunne få en kopp kaffe mens de ventet på tur.
Deretter fikk man en prat med presten som skal døpe, før følget gikk over til kirken og fram til døpefonten. Der ble det en fin, enkel og kort dåpsseremoni.
Etter dåpen ble alle invitert til en kopp kaffe og dåpskake i menighetssalen.
Hva må man forberede?
Dåp av barn må skje etter samtykke fra begge foreldre. Husk skriftlig samtykke fra den andre forelderen dersom du kommer alene for å døpe noen under 15 år.
Hvis du ikke har med faddere, stiller menigheten med noen som kan være fadder for deg.
Du kan komme alene, eller sammen med noen.
Det er fullt mulig å ta med seg gjester dersom man ønsker det.
Kom som du er, med finklær, dåpskjole eller hverdagsklær!
Hva er dåp?
Dåp er å høre til i kirken. I dåpen blir vi møtt av Guds kjærlighet. Dåpen gir oss del i Guds frelse. Det er en gave som det bare er å ta imot, uansett når i livet vi døpes.
I dåpen blir man medlem av Den norske kirke, og del av den verdensvide kirke. Vannet er sentralt i dåpen. Vannet er livsviktig for alt som lever og er symbol for liv og vekst. Dåpshandlingen er basert på tillit til at Guds løfter bærer hele livet gjennom.