Han sier videre «Vi gjør alle det vi kan, der vi er. Samtidig er ikke dette alltid nok. Viruset skiller verken på folk eller land. Utfallet av hvordan det rammer er svært forskjellig avhengig av hvilke forutsetninger en person eller stat har for forebygging og behandling. Der hjemme karantene for middel- og overklassen blir beskyttelse mot sykdom og død, blir det for en fattig dagarbeider bli nærmest et fengsel. Det er svært vanskelig å forholde seg til et virus man ikke ser, når sulten tvinger deg til å gå ut og finne penger til livets opphold. Dette er dessverre realiteten til store deler av befolkningen i land der NMS er engasjert. Enkelte sosiale grupper rammes enda hardere da de faller utenfor ordninger i sine samfunn.»
Kan du gi oss noen konkrete eksempler på hvordan de nasjonale kirkene og samarbeidsorganisasjonene møter denne situasjonen?
«I Pakistan er det den kristne minoriteten som bor i slummen, og Kirken i Pakistan og Peshawar bispedømme har respondert nettopp til dette ved å initiere utdeling av matpakker og informasjon om beskyttelse mot viruset. Mekane Yesus kirken i Etiopia benytter sine nettverk og sin posisjon og initierer støtte til myndighetens allerede pågående arbeid med begrensning av smitte i Vest Etiopia samt stiller med vann, materiell og helsetjenester i Blånildalen. I Midtøsten der våre partnere jobber med TV og sosiale medier står de nå spesielt på for å nå ut til mennesker med budskap om håp og oppmuntring i tillegg til økt informasjon om hvordan best beskytte seg mot viruset.»
Sammen som kirke i hele verden
Inn i denne situasjonen bidrar gjerne menighetene i Den norske kirke i Stavanger bispedømme. Vi vil ta i et tak og vise misjonssolidatitet. Aksjonen «Sammen som kirke i hele verden» ønsker å fokusere på den internasjonale kirkes utfordringer nå i denne vanskelige tiden. Samarbeidet menighet og misjon (SMM) danner felleskapet om misjon i Den norske kirke. Her ønsker vi ved aksjonen å vise at vi som søsken ser hverandre og stiller opp for hverandre i en tøff tid. Lederen av aksjonsgruppen «Sammen som kirke i hele verden» i bispedømmet, Bjarte Øen, legger til følgende ønske: «Måtte denne aksjonen føre til ekte solidaritet og en ny bevissthet på oppdraget vi forvalter sammen!»