Feltpresten har en variert og innholdsrik tjeneste og har som jobb å gi en fullverdig kirkelig betjening, også når soldatene er ute i felt.
- Det er kjekt å lage gudstjeneste der soldatene er samlet ute i felt. I fjor lagde vi kirkerom i et lager på Kristiansand havn, der det stod to elgstatuer i bakgrunnen. Det er nok en gudstjeneste som vil bli husket, forteller Eivind Kråvik.
- I tillegg til gudstjenester har vi undervisningstimer med soldatene, der vi går gjennom etiske dilemmaer som soldater kan komme opp i. Vi har også et opplegg rundt kjerneverdiene i forsvaret: Respekt, ansvar og mot.
Mangler en prest
I distriktet skal det være tre prester, men de er nå bare to. Kråvik og kollega Helge Smemo ønsker nå å få inn en prest til. Som feltprest må man ha gjennomført førstegangstjenesten og være ferdig utdannet som prest.Som feltprest i Heimevernet blir en innkalt til ni dagers tjeneste i året. Men om en ønsker og har tid, kan man jobbe mer.
Etter at Den norske kirke ble eget retts-subjekt er ordningen for heimevernsprester ansatt av bispedømmerådet endret. Tidligere fikk man full lønn under denne tjenesten. Nå får presten permisjon uten lønn, mens Forsvaret lønner noe for tjenesten.
- Det å være feltprest er en veldig spennende jobb. De tre viktigste oppdragene er tros- og livssynbetjening, relevant etikkundervisning og operativ krisehåndtering, forteller Kråvik.
- Vi jobber også opp mot de militære sjefer, der vi fungerer som rådgivere innen fagfeltet vårt. Operativ krisehåndtering er også viktig. Her jobber vi også med relasjonsbygging opp mot soldater og befal, slik at de er trygge på oss om noe skulle skje.