Her finner du hovedsiden for ny kirkelig organisering, med bred presentasjon av Müller-Nilssen-utvalgets rapport.
Se foredraget som ble holdt på informasjonsmøtene i september.
Se filmen som forklarer høringen.
Siden 2005 har Kirkemøtet i Den norske kirke hatt som mål å samle arbeidsgiveransvaret for alle som jobber lokalt i kirken. I mars 2021 leverte Müller-Nilssen-utvalet sin utredning om hvordan dette kan se ut med en organisering på prostinivå. En organisering på dette nivået er ikke blitt behandlet tidligere, og derfor ba Kirkerådet om en utredning av dette nivået.
Hvorfor en ny kirkelig organisering?
Den norske kirke kan for mange oppleves som en kompleks organisasjon med mange organer, stillingskategorier, ansatte og folkevalgte. Til sammen utgjør dette en komplisert organisasjonsstruktur.
I dag har kirkens medarbeidere som arbeider side ved side i menighetene lokalt forskjellige arbeidsgivere. De fleste har kirkelig fellesråd på kommunenivå som arbeidsgiver, mens prestene er ansatt på nasjonalt nivå, med mesteparten av arbeidsgivermyndigheten delegert til biskop og bispedømmeråd.
Kjernen i denne saken handler om hvordan kirken kan organisere den lokale virksomheten slik at ressursene kan brukes best mulig og at ressurser kan frigjøres til å møte mennesker lokalt, dele evangeliet og være en relevant samfunnsaktør i bygd og by.
Denne saken har derfor ikke en ny organisering som målsetning, men handler om hvordan organiseringen kan bidra til best mulig utvikling av folkekirken i hele Norge.
Det ble avholdt ni prostivise informasjonsmøter i de tre første ukene i september måned, der alle menighetsråd var invitert. Reportasje fra informasjonsmøtet i Haugesund: – Vi er her for å lære