Hvert år deler Kirken i Bergen ut en pris til Årets frivillig for ekstraordinær frivillig innsats. Tone Høylandskjær i Ytrebygda menighet vant i 2023 for å ha ledet arbeidet med menighetens klubb for mennesker med nedsatt funksjonsevne i over ti år.
- At klubben har mange frivillige - er helt avgjørende for arbeidet. Det siste året er det flere fra andre bydeler som også finner veien til Y- Klubben, stod det i jurybeskrivelsen.
Kirken er for alle
Y-klubben i Ytrebygda kirke er diakonalt og kirkelig tilbud til voksne med utviklingshemning, som arrangeres første søndag i måneden fra 17.30 til 19 og etterfølges av gudstjeneste. Gudstjenesten er for hele menigheten og er basert på HEL-visjonen – «et helt menneske, et helt samfunn, et helt liv og en hel kirke».
- HEL-visjonen er utfordringen til å se alle mennesker som en ressurs uansett funksjonsnivå. Det er også en erkjennelse av at kirken ikke blir hel hvis ikke alle får være med, forklarer Høylandkjær.
Hun har vært engasjert i arbeidet i en årrekke, og kom inn i arbeidet da hun ledet diakoniutvalget i menigheten. Diakoni kommer av det greske ordet for å tjene, og er navnet på kirkens omsorgsarbeid.
- Da Ytrebygda kirke var under ferdigstilling høsten 2011, utfordret Randi Tyvold Drange, mor til en bruker i bofelleskap, menigheten til å gi et kirkelig tilbud til denne gruppen. Jeg var på dette tidspunkt leder av diakoniutvalget i Fana og Ytrebygda menigheter, og vi tok utfordringen.
I nært samarbeid med Tyvold Drange startet menigheten opp et klubbtilbud i september 2012. Frivillige er helt avgjørende for driften av klubben, og diakoniutvalget er fremdeles blant kjernen. De tar gjerne i mot flere, og gjerne litt yngre frivillige som ønsker å bidra.
- Vi er alle for lengst blitt pensjonister, forteller Høylandskjær.
- Diakonen er også aktivt med i arbeidet – det er en stor styrke for oss frivillige.
- Betyr mye å være frivillig i kirken
Deltakerne på Y-klubben kommer i stor grad fra bofellesskap i Fana og Ytrebygda bydeler. Det kommer rundt 20 hver gang. De har med seg miljøarbeidere, familie eller støttekontakter. Opplegget er relativt fast.
- Vi starter med kaker, fruktsalat og kaffe, navnesang, «åpen mikrofon» hvis noen vil synge, enkle hobbyaktiviteter og bevegelsessanger. Brukerne deltar aktivt i den påfølgende gudstjeneste – i prosesjon, «call and response»-sang, bønnevandring, nattverd og velsignelsen.
Høylandkjær trives godt med det praktiske diakonale arbeidet og i kontakten med folk.
- Det betyr mye for meg å være frivillig i kirken. Å være en del av Y-klubben er fantastisk! Der er det høyt under taket, god stemning, glede og stort engasjement, forteller fjorårets prisvinner.
- Jeg blir berørt av at vi alle - uansatt funksjonsnivå - finner vår plass og føler oss hjemme i kirken. Og at vi vet at vi er del av noe stort - Guds menighet på jorden!
---
Denne uken kåres nok en vinner av prisen til Årets frivillig i Kirken i Bergen.