Bønn og nødhjelp
-Be for oss. I denne vanskelige situasjonen er det viktig at vi tror på bønnens makt, sier Fader Alexi Chehadeh. Han er leder for den ortodokse kirkes hjelpeorganisasjon i Syria - GOPA (Greek Orthodox Patriarchate of Antioch and All the East). Organisasjonen som fader Alexi leder er en viktig samarbeidspartner for Kirkens Nødhjelp. I løpet av de nesten fem årene som er gått siden borgerkrigen i Syria brøt ut har det vært mulig å nå fram med nødhjelp til noen av de mange millionene som har måttet forlate sine hjem – og er på flukt i eget land. I tillegg driver Kirkens Nødhjelp et omfattende hjelpearbeid for syriske flyktninger i Jordan og Libanon.
- Kirkens Nødhjelp er jo først og fremst kjent for sitt WASH-arbeid. Husk at mennesker kan leve i flere uker uten mat. Men uten vann eller annen væske vil de dø i løpet av et par dager. Men vann er også viktig for så mange andre deler i samfunnet. Hva er vel vitsen med et sykehus dersom det ikke er mulig å skaffe rent vann der? Da vil jo pasientene bli syke ganske raskt, fortsetter han.
Organisasjonen han leder har et omfattende hjelpearbeid inne i Syria. – Vi driver helseklinikker der gravide får oppfølging og fødende kan få hjelp. Og barn som dropper ut av skolen på grunn av krigen får tilbud om ekstraundervisning, fortsetter han og legger til at det spesielt er viktig at de klarer eksamen på 9. og 12. trinn. På 9. trinn avgjøres det om de får fortsette på videregående skole og på 12. trinn er spørsmålet om de klarer å kvalifisere seg til studier på universitetsnivå.
En annen viktig del av hjelpearbeidet er innsatsen på det psykososiale området. – Her er det viktig at vi ikke bare hjelper de som er internt fordrevne, men at vi for eksempel ved å etablere sentre i ulike nabolag også inkluderer de som bor der fra før. Hvis ikke kan det vi gjør bidra til å skape motsetninger mellom ulike grupper, sier fader Alexi og legger til: Her har vi lang erfaring, ikke minst fra det arbeidet som er gjort ved klostrene våre der mennesker med ulik tro har kunnet søke ro og funnet sjelefred.
Fader Alexi har arbeidet mange år i Tyskland før han for noen få år siden returnerte til Syria for å være med i den ortodokse kirkens nødhjelpsrespons. Han er opptatt av at alt som gjøres må ha som perspektiv at borgerkrigen i Syria en dag er over. – Da starter gjenoppbyggingsarbeidet, og det kommer til å bli krevende. Det er derfor viktig at de kristne i Syria blir værende i landet slik at de kan bidra. Vi må ikke komme i en situasjon som Irak der det nå nesten ikke er noen kristne igjen. Husk hvor viktig Syria har vært for utviklingen av hele den kristne kirke. Det var i Damaskus Paulus – eller Saul fikk sin åpenbaring slik det er beskrevet i Apostlenes gjerninger kapittel 9. Et Syria uten kristne er ikke Syria – og Midtøsten uten kristne er ikke Midtøsten. De kristne har en viktig rolle å spille som brobyggere. De har tradisjonelt tilhørt middelklassen og har alltid vært opptatt av at barna skal få en solid utdanning, fortsetter han og legger til: Utdanning er den beste motvekten mot fundamentalistiske holdninger.
Hvem er det som får hjelp gjennom programmene deres?
- Vi gir hjelp til alle mennesker uavhengig av religiøs oppfatning. Ja, ca. 80% av de som har mottatt hjelp gjennom oss er muslimer. Husk på at før krigen var vi ikke så opptatt av de religiøse skillelinjene. Og fortsatt ønsker vi å nå fram til alle beboerne i det området der vi er engasjert.
Har du en utfordring til kristne i Norge?
- For oss er det viktig at vi vet at kristne i land langt borte tenker på oss, ber for oss og er opptatt av vår sak. En ting som nesten er like nødvendig som vann er hjelp til å bygge opp noen av de mange kirkene og klostrene som er blitt ødelagt i løpet av borgerkrigen. Dette har vært viktige helligsteder og de vil ikke bli mindre viktige når Syria skal gjenoppbygges, avslutter fader Alexi Chehadeh.
Noen tall som viser Kirkens Nødhjelps innsats i 2014 og 2015
SYRIA:
1,6 millioner har fått tilgang til rent vann og bedre sanitærforhold.
290.000 har fått hygieneopplæring og hygieneartikler.
75.000 har mottatt matvarestøtte, varme klær og utstyr.
24.000 internt fordrevne (IDPs) barn på 42 skoler har fått tilgang til rent vann og bedre sanitærforhold.
13 brønner er boret.
912 vanntanker og 1000 vannfiltre er installert.
LIBANON:
60.000 har fått tilgang til rent vann og bedre sanitærforhold, bl. a. 11 helsestasjoner/sykehus og 5 skoler